Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Dave Holland (foto: Cees van de Ven) North Sea Jazz

North Sea Jazz impressies: Holland, Hancock, DeJohnette & Potter
vrijdag 8 juli 2005, Nederlands Congres Centrum, Den Haag

Het is toch altijd een risico, zo'n all-star group; tijdens eerdere edities van North Sea Jazz werd bewezen dat het samenbrengen van grote jazznamen lang niet altijd leidt tot een geïnspireerd optreden. Gelukkig was dat niet het geval bij het concert waarmee de gelauwerde Engelse bassist Dave Holland, dit jaar de artist in residence, de eerste festivaldag afsloot in de PWA-zaal. Zijn kwartet met Chris Potter (sopraan- en tenorsax), Herbie Hancock (piano) en Jack DeJohnette (drums) leverde een sprankelende en levendige set af.

'Triple Dance' zette de toon met beurtelings relaxte, gloedvolle en zelfverzekerde solo's van Potter, Hancock (zijn handen dansend over het toetsenbord), Holland (doeltreffend en groovy plukkend) en DeJohnette. In 'Mr. B', opgedragen aan wijlen basgrootmeester Ray Brown (die Holland inspireerde de contrabas ter hand te nemen), leverde Hancock een memorabele solo af. Als in een helder bergriviertje sijpelden de pianotonen als een fris stroompje het publiek in. Betoverend mooi. Even opvallend was de interactie en verstandhouding tussen Holland en DeJohnette achter Herbie's solo.

De soms gehoorde klacht dat Chris Potter een risico's mijdende mooispeler is, kreeg tijdens dit concert geen enkele voedingsbodem. De saxofonist moest volledig met de billen bloot, op de huid gezeten als hij werd door een zeer assertieve Hancock, de stevige beat van DeJohnette en de nimmer aflatende drive van de verraderlijk goedlachse Holland. In 'The Oracle', dat door Jack heel mooi werd opgebouwd met fraai op elkaar afgestemde cymbalen, tomwerk en een 'losse' snare, leverde Potter dan ook een gepeperde, verheven solo af.

Maar het enige echte orakel van dit nachtelijke concert was toch wel Herbie Hancock. Deze man weet al jarenlang zijn verbazingwekkend constante vorm te continueren. Hij beschikt nog immer over dat mooie, lyrische toucher. En met zijn moeiteloos laveren tussen funky passages en introspectieve mijmeringen weet hij de verbeelding en de gedachten van de luisteraars steeds weer te prikkelen.

Klik hier voor een fotoverslag van het concert, dat op 30 november te horen is bij de NPS op Radio 4FM.

Deze recensie is de vijfde in een reeks concertverslagen van het North Sea Jazz 2005.

(Anoniem, 18.8.05) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.