Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Frank Möbus (foto: Cees van de Ven) North Sea Jazz

North Sea Jazz impressies: Der Rote Bereich
vrijdag 8 juli 2005, Nederlands Congres Centrum, Den Haag

Je bouwt met je gitaar een groove op, die je vervolgens loopt en gaat omspelen. Der Rote Bereich's meesterbrein Frank Möbus weet er alles van; het is een van de handels-merken van zijn energieke Nürnbergse trio, dat verder bestaat uit basklarinettist Rudi Mahall en drummer Oliver Bernd Steidle. Deze vrij unieke groep (waar vind je immers zo'n combinatie van instrumenten) brengt een interessant muzikaal discours, waarin elemen-ten uit jazz, twaalftoonsmuziek, pop en rock samensmelten. In de Rembrandtzaal bracht Der Rote Bereich op de eerste festivaldag een ronkende set met meestentijds eigen composities vol prettige onvoorspelbaarheid door plotse tempowisselingen en harmonie-verschuivingen.

De batterij effectapparatuur die aan Möbus' voeten lag, stelde hem perfect in staat te putten uit zijn eigenwijs gevarieerde idioom, al gebruikte hij het smaakvol, veelal spelend met een zuiver, clean geluid. Mahall bespeelde zijn basklarinet alsof hij een tenorsax in handen had, met krachtige uithalen. Soms zocht hij bewust de grensgebieden van zijn instrument op. De flegmatiek-nonchalant ogende, eigenzinnige manier van drummen van Bernd Steidle (onderwijl doodleuk communicerend en ginnegappend met Mahall) wees bovendien op een gezonde portie relativeringsvermogen. Met een brede grijns slingerde hij zijn roffels het publiek in. Verfrissend, zo'n ontbreken van interessantdoenerij en pretenties.

Gastheer Möbus zorgde voor veel hilariteit met zijn droogkomische aan- en afkondigingen in Engels-met-Duits-accent: "It's a kinda romantic title, but we're very ashamed with it, so we're not gonna let you know. I wish we could have changed the title." Bij het aan-kondigen van een compositie, die geïnspireerd is op een Portugees gerecht, voegde hij er vilein glimlachend aan toe: "...some people can't take this dish".

Van heftig groovende, noisy stukken tot miniatuurtjes met een backbeat; het drietal bracht alles met veel spelvreugde. Opvallend is dat bij Der Rote Bereich de muzikale bouwstenen (compositie/improvisatie, ritme/melodie) mooi in balans zijn. Kortom, een draai om je oren die naar meer doet verlangen!

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

Deze recensie is de derde in een reeks concertverslagen van het North Sea Jazz 2005.

(Anoniem, 6.8.05) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.