Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Bud Shank (foto: Jos L. Knaepen) Phil Woods (foto: Jos L. Knaepen)

Bud Shank en Phil Woods in het Bimhuis

Twee legendarische altsaxofonisten doen in september Amsterdam aan. Op vrijdag 9 september concerteert Bud Shank in het Bimhuis met pianist Misha Mengelberg, bassist Ernst Glerum en drummer Alan Jones. Een paar dagen later, op maandag 12 september, verschijnt Phil Woods op hetzelfde podium met altsaxofonist George Robert, pianist Bruce Barth, bassist Byron Landham en drummer Montez Coleman.

In de jaren vijftig was Bud Shank een belangrijk solist in de West Coast-scene. Hij speelde in het orkest van Stan Kenton, maakte deel uit van Howard Rumsey's Lighthouse Allstars en maakte een tiental platen op het befaamde Pacific Jazz-label. Hij soleerde zowel op altsax als dwarsfluit. In de zestiger jaren werd Shank een veelgevraagd studiomuzikant. Hij maakte in die tijd ook diverse commerciële - met Sergio Mendes, vooral bossa nova – platen. Met gitarist Laurindo Almeida formeerde hij in 1974 de succesvolle formatie L.A. Four, met onder meer bassist Ray Brown. Halverwege de jaren tachtig legde Shank zich uitsluitend toe op het spelen van de altsax. Zijn toon werd feller en harder, en zijn spel was meer georiënteerd op het hardbop-idioom dan op de softe, intellectuele en technische West Coast-jazz. De laatste decennia zijn op labels als Contemporary, Concord en Candid nog talloze platen/cd's verschenen. Enkele jaren terug duelleerden Mengelberg en Shank al zeer avontuurlijk met elkaar. Het laat zich aanzien dat het vuur van de beide 'oude rotten' nog niet gedoofd is.

De vijf jaar jongere Phil Woods, min of meer een generatiegenoot van Shank, heeft zich direct al ontpopt als een bebop-saxofonist. Hij speelde in de vijftiger jaren met gitarist Jimmy Raney, pianist George Wallington, het orkest van Dizzy Gillespie en het kwintet van Buddy Rich. Woods formeerde met Gene Quill een 'twee alten-kwintet'. In 1968 vertrok hij voor geruime tijd naar Europa en formeerde daar zijn European Rhythm Machine Quartet. Het kwartet speelde een zeer geavanceerde post-bebopstijl en is op veel platen te beluisteren. In 1972 keerde hij terug naar de VS. Sindsdien is hij actief met succesvolle kwartetten en kwintetten, met onder anderen Steve Gilmore (bas), Bill Goodwin (drums), Tom Harrell (trompet), Brian Lynch (trompet), Jim McNeely (piano) en Hal Galper (piano). Vanaf zijn terugkeer in 1972 tot heden zijn er circa 90 platen/cd's van Woods uitgebracht op gerenommeerde labels als RCA, Philology, Evidence, Rhino, Enja, Concord en Milestone. Woods is een markant saxofonist die het avontuur niet schuwt. Samen met Cannonball Adderley behoort hij tot de groten van de post-Parker periode.

(Jacques Los, 30.8.05) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.