Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Yuri Honing (foto: Cees van de Ven)

Group Of Friends rondt eerste seizoen nieuwe Bimhuis stijlvol af
donderdag 30 juni 2005, Bimhuis, Amsterdam

Als laatste in het eerste seizoen Bimhuis nieuwe stijl trad Joost Lijbaart aan met zijn Group Of Friends ter gelegenheid van de zojuist verschenen dvd 'Live At The North Sea Jazz Festival'. Andermaal liet de drummer zien hoezeer zijn band de afgelopen jaren uit-gegroeid is tot een hechte, zelfverzekerde unit, die het publiek aan zich weet te binden met een uitgelezen combinatie van covers en eigen composities.

Zo stond ditmaal Art Blakey's 'The Drum Suite' - gebaseerd op Ray Bryants 'Cubana Chant' - op het menu, met een heerlijk springerig dansende melodielijn en klaterende, op-ruiende drums. Een adventure game van Apple gaf Yuri Honing de inspiratie voor 'Myst', een stuk dat met een trance-achtige, Coltraneske sfeer zijn titel meer dan waarmaakte, niet in de laatste plaats vanwege Honings 'vrijheidszoekende' sopraansaxspel en Mats Eilertsens basdrone. "Ongelooflijk dat hij op z'n jonge leeftijd al met dit soort stukken kwam aanzetten", memoreerde Lijbaart voorafgaand aan 'Love Song' van het veel te vroeg overleden drummirakel Tony Williams. Mooi langs elkaar heen schurend samenspel van Yuri Honing en Benjamin Herman en een groove-oriented solo van Lijbaart gaven deze fraaie compositie smoel.

De mallets in het gevoelig gespeelde 'Mitchell' (genoemd naar singer-songwriter Joni), de heerlijke kakafonie in het snel en stevig rockende 'Corn', het jubelende gevoel van de op cajunmuziek geënte gospel 'Buffalo', de eigengereide ritmische variaties in Lijbaarts inter-pretatie van Colemans 'Happy House' of de melancholische touch in 'Black Is The Color Of My True Lover’s Hair': het was allemaal even fraai en boeiend, en bedwelmde het publiek op een prettige manier. Met dank aan Mats Eilertsen, de lyrische bassist die in zijn solo's steeds op zoek gaat naar een verrassende insteek. Yuri Honing, wiens warme en volle saxgeluid-met-bite zijn handelsmerk is geworden. Benjamin Herman, altijd met volle inzet en on top spelend. En tenslotte de onvolprezen Joost Lijbaart, die zijn Group Of Friends een rijk scala aan ritmische impulsen weet mee te geven.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

(Anoniem, 18.7.05) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.