Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Albert Mangelsdorff (foto: Jos L. Knaepen)

Albert Mangelsdorff overleden

Na een langdurige ziekte is maandag de vermaarde Duitse trombonist Albert Mangelsdorff op 76-jarige leeftijd in zijn geboorteplaats Frankfurt overleden. Na de Tweede Wereld-oorlog was hij een van de grote vernieuwers van de jazz in Duitsland. Hij verwierf faam met zijn meerstemmig trombonespel (multiphonics). Via gitaar en viool koos hij in 1947 voor de trombone. In de vijftiger jaren was hij leider van het jazz-ensemble van de Hessische Radio. Met zijn in 1961 opgerichte kwintet toerde hij door heel Aziƫ. Hij bleef altijd zijn muzikale eigenheid behouden en speelde bebop, freejazz, jazzrock en alle tussen- en mengvormen. Vanaf 1995 was hij zes jaar lang artistiek leider van het gerenommeerde Berlijnse Jazz Festval.

De laatste jaren toerde hij wederom als duo met zijn vriend pianist Wolfgang Dauner van het Jazz & Rockensemble. Dit legendarische orkest werd in 2002 na 27 jaar ontbonden, maar kwam in 2003 nog eenmaal samen voor een concert ter gelegenheid van Mangels-dorffs 75e verjaardag in de Frankfurter Alten Oper. In datzelfde jubileumjaar gaf hij nog vijftig concerten.

In 1980 werd Mangelsdorff door het Amerikaanse muziekblad Down Beat gekozen als beste jazztrombonist van dat jaar. In 1985 ontving hij met Miles Davis, John Engels en Han Bennink de eerste Bird Award. In 1986 kreeg hij de Frankfurter Musikpreis en in 1990 de Goetheplakette van die stad. In 1994 werd de Duitse jazzprijs van de Union Deutscher Jazzmusiker naar hem vernoemd. En in 2002 ontving hij het Groszes Verdienstkreuz des Verdienstordens der Bundesrepubliek Deutschland.

In verband met zijn overlijden hebben de Hessische radio en televisie hun programmering aangepast.

Meer weten?
  • Kijk hier voor de programmering betreffende Mangelsdorff op de Hessische tv.
  • Kijk hier voor de programmering betreffende Mangelsdorff op Hessische radio.
  • Kijk hier voor algemene berichtgeving betreffende Mangelsdorff op de website van de Hessischer
        Rundfunk.

    (Anoniem, 27.7.05) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.