Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Misha Mengelberg (foto: Cees van de Ven)

Verjaardagsfeestje Misha Mengelberg (70) in het Bimhuis

Pianist/componist Misha Mengelberg wordt komende zondag 70 jaar. Dat wordt gevierd van vrijdag tot en met zondag met een gevarieerd programma in het Bimhuis met optredens van het ICP Orchestra, Peter Brötzmann, Cor Fuhler, Anthony Braxton, de Magpie-dansers, Guus Janssen, Peter van Bergen en Remco Campert.

Mengelberg werd geboren in Kiev. Hij studeerde muziek van 1958 tot 1964 in Den Haag. Zijn eerste plaatopname maakte hij met Eric Dolphy ('Last Date', 1964), samen met onder anderen percussionist/slagwerker Han Bennink. Hij speelde met Piet Noordijk en vormde daarna in 1967 de Instant Composers Pool (ICP), een ontmoetingsplek voor de Neder-landse avant-garde jazzmuzikanten, onder wie Willem Breuker. Mengelberg is nog altijd actief. Zo bracht hij de eerste helft van mei in New York door, om op uitnodiging van John Zorn dagelijks op te treden in diens nieuwe club The Stone, met steeds andere improvisatoren, van George Lewis, Dave Douglas en Mark Feldman tot natuurlijk Zorn zelf.

Op het driedaagse programma rond zijn 70ste verjaardag staan optredens met de - al dan niet met gasten uitgebreide - ICP en een aantal kleinere combinaties. Cor Fuhler, Guus Janssen en Peter van Bergen bewerkten eigen stukken voor het orkest. Anthony Braxton (die zelf op zaterdag 4 juni 60 wordt) speelt in kwartet met Mengelberg, Bennink en Glerum. Remco Campert draagt tekst bij. Peter Brötzmann speelt in trio met Bennink en Mengelberg, vormt een kleine combinatie met Fuhler en is gast in het orkest. En het orkest treedt aan met de dansers van Magpie.

Kaartjes per avond kosten 14 euro, het passepartout kost 30 euro. De avonden beginnen steeds om 21.00 uur.

Meer weten?
  • De website van het Bimhuis.

    (Erno Mijland, 2.6.05) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.