Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Frank Gratkowski (foto: Cees van de Ven)

Frank Gratkowski krijgt SWR Jazzpreis 2005

De Hamburgse rietblazer Frank Gratkowski krijgt aanstaande donderdag de SWR Jazzpreis 2005, bestaande uit een geldbedrag van tienduizend euro. Hij krijgt de prijs voor zijn jarenlange inzet voor de vrije geïmproviseerde muziek, zijn kennis van het hedendaagse componeren en zijn vaardigheid nieuwe muziek te verbinden aan de spontaniteit van de free jazz.

Gratkowski geldt als een boeiend verteller op altsax, klarinet en basklarinet, iemand wiens splijtende soli altijd goed zijn voor spannende luistermomenten. Immer leergierig, gezegend met een feilloze techniek en zeer precies in de uitvoering. Speelt met volle overgave en met een grote intensiteit. Kan zijn altsax en klarinet uitdagend heftig laten piepen en kraken, maar tovert er net zo makkelijk prachtige lyrische lijnen uit.

Bij de uitreiking zal Gratkowski optreden in duo met pianist Misha Mengelberg en in kwartet met trompettist Stephan Meinberg en bassisten Wilbert de Joode en Dieter Manderscheid. Het concert wordt op een later tijdstip uitgezonden door de Duitse zender
SWR2.

Meer weten?
  • Onze recensie van het album 'Loft Exile V'.
  • Ons Take Ten-interview met Gratkowski.

    (Erno Mijland, 13.6.05) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.