Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Ben Allison (foto: Cees van de Ven)

Ben Allison wint Bird Award

De Amerikaanse bassist/componist Ben Allison (1966) is dit jaar uitgeroepen tot winnaar van de Bird Award 'Artist Deserving Wider Recognition'. Deze prijs, waarvan de uitreiking tijdens het North Sea Jazz Festival plaatsvindt, wordt toegekend aan een artiest van wie de jury vindt dat hij het verdient onder de aandacht van een breder publiek gebracht te worden. Volgens de jury is Allison een geboren muzikaal leider die op een volstrekt originele en authentieke wijze muziek benadert.

Opvallend in zijn huidige werk is de flexibiliteit waarmee hij traditie en moderne opvat-tingen aaneen rijgt. Bovendien weet hij een goede samenhang te creƫren tussen zijn coherente composities en moderne improvisaties. In zijn spel geeft hij blijk van een groot gevoel voor dynamiek, hetgeen zijn weerslag heeft op zijn medemusici. De veelzijdige musicus schuwt het avontuur in de muziek allerminst, wat het best tot uitdrukking komt in zijn formatie Medicine Wheel. Zijn smaakvolle arrangementen voor deze band doen qua aanpak sterk denken aan Charles Mingus; Allison streeft naar een krachtig groepsgeluid.

In 1992 formeerde Allison het New Yorkse Jazz Composers Collective, een door muzi-kanten gerunde non-profit organisatie, met de bedoeling avontuurlijke artiesten een outlet te bieden. Vanuit dit collectief ontstond in 1994 het Herbie Nichols Project, waarvan Allison en pianist Frank Kimbrough de artistieke leiding in handen hebben. De groep bracht reeds drie succesvolle cd's uit met de muziek van deze onderschatte geniale pianist. Verder speelde hij op albums van Lee Konitz, Ted Nash en Eddie Gale.

Tijdens het komende North Sea Jazz Festival speelt Ben Allison zondag 10 juli met zijn kwartet, bestaande uit trompettist Ron Horton, gitarist Steve Cardenas en drummer Gerald Cleaver.

Meer weten?
  • Klik hier voor een recensie van het optreden van Ben Allison & Medicine Wheel vorig jaar op het North
        Sea Jazz Festival.

    (Anoniem, 11.6.05) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.