Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Dave Holland (foto: Maarten van de Ven)

Vooruitblik North Sea Jazz Festival 2005

Het North Sea Jazz Festival viert dit jaar zijn 30-jarig jubileum. Ter ere hiervan geeft het legendarische trio Keith Jarrett/Gary Peacock/Jack DeJohnette op woensdag 6 juli een speciaal '30th Anniversary-concert' in de PWA-zaal van het Nederlands Congres Centrum te Den Haag. Het is voor het eerst sinds twintig jaar dat deze topformatie weer in Neder-land optreedt; de laatste keer was tijdens de 10e editie van North Sea Jazz in 1985. Vervolgens opent de Cubaanse ster Ibrahim Ferrer donderdag 7 juli 2005 deze editie van het North Sea Jazz Festival tijdens het Buhrmann Midsummer Jazz Gala. De zanger van de Buena Vista Social Club presenteert er zijn nieuwe project 'Mi SueƱo - A Bolero Songbook'.

De dag erna gaat op een 14-tal podia het festival dan echt van start en is het drie dagen lang (8 t/m 10 juli) een ware puzzel de 'jazzkrenten' uit de pap te vissen. Wederom is er voor elk wat wils en grote namen ontbreken geenszins: Oscar Peterson, David Sanborn, McCoy Tyner, Maceo Parker, John Scofield, Joe Zawinul en Nederlandse grootheden als Candy Dulfer, Hans Dulfer, Rita Reys, Ack van Rooyen en Jan Akkerman. Artist in residence is dit jaar bassist Dave Holland, grootgrutter van prijzen in de Down Beat-polls. Hij speelt op vrijdag met een kwartet bestaande uit pianist Herbie Hancock, saxofonist Chris Potter en drummer Jack DeJohnette. Op zaterdag staat hij op het dakterras met zijn big band. En op zondag in een verrassend duo met percussionist Trilok Gurtu. Op vrijdag 8 juli is er een special tribute to de onlangs overleden Benny Bailey. Hij zou dit jaar met zijn kwartet optreden in de Carel Willinkzaal. In overleg met de bandleden is besloten van dit concert een eerbetoon aan de legendarische trompettist te maken.

Evenals voorgaande jaren is de programmering in de Statenhal en het Paul Acket Paviljoen gericht op een groot publiek. Daar zijn namelijk optredens te verwachten van Jamie Cullum, Billy Cobham, Robert Gray, Al Green, Solomon Burke en Steps Ahead. In de Jan Steenzaal kan het publiek genieten van gerenommeerde jazzcats als als Phil Woods, John Scofield met saxofonist Chris Potter, Roy Haynes, de Charlie Parker Legacy Band (met Johnny Griffin, Benny Golson en Roy Hargrove), McCoy Tyner All Stars en het Roswell Rudd/Archie Shepp Quartet. De fijnproevers zullen zich wellicht meer richten op de artiesten die een plek hebben gekregen in de wat kleinere zalen (o.a. Mondriaan en Carel Willink Zaal), met optredens van onder meer Henry Threadgill, Andrew Hill Big Band, Barry Harris, Matt Wilson's Arts & Crafts, Bobby Previte, Randal Corsen, Ken Vandermark en Randy Weston.

Nou heb ik altijd gedacht dat de Telegraaf niets met jazz heeft, maar - kijk aan - de Van Gogh Zaal wordt door die krant gesponsord en de programmering is niet onaardig, met namen als Brad Mehldau, Rita Reys, The Beau Hunks, Richard Galliano en Mose Allison.

Ondanks het feit dat de actuele jazz nauwelijks aan bod komt, is het al met al een redelijke programmering waarbij zowel de 'pure' jazzliefhebber als het grote publiek aan zijn trekken komt. Speciaal voor kinderen zijn er op woensdagmiddag 6 juli bovendien weer 'Gigs for kids'.

Meer weten?
  • Kijk op de website van North Sea Jazz voor de complete programmering.
  • Klik hier voor een voorbeschouwing door Rinus van der Heijden.
  • (Jacques Los, 15.5.05) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








    Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.