Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Michiel de Ruyter in december 1957 (foto: Wouter van Gool, website NJA)

Siteseeing #9
Stichting Nederlands Jazz Archief


Op de site van
Stichting Nederlands Jazz Archief wordt niet alleen op een no-nonsense manier informatie verstrekt over de achtergrond, doelstelling en nieuws van de stichting, maar zijn er ook twee zeer interessante doorlinkmogelijkheden naar de Nederlandse Jazzgeschiedenis en de Michiel de Ruyter site.

De Nederlandse Jazzgeschiedenis is opgedeeld in 6 hoofdstukken: 1. Het begin, 1920-1939 / 2. Oorlog, bezetting en bevrijding, 1939-1945 / 3. Bloei en terugval, 1945-1966 / 4. Conflict en vernieuwing, 1966-1974 / 5. Nieuwe structuren, 1974-1990 / 6. De recente jaren; conservatoria, wereldjazz en de verovering van New York. Prominente auteurs (Pim Gras, Herman Openneer, Bert Vuijsje, Wim van Eyle, Kees Stevens en Jeroen de Valk) hebben de afzonderlijke hoofdstukken geschreven. Vanaf ruwweg 1920 tot 2003 wordt een redelijk uitgebreid chronologisch overzicht van de vaderlandse jazzgeschiedenis gegeven met bijzonder fotomateriaal en muziekvoorbeelden; o.a. 'Meditation' met Coleman Hawkins en de Ramblers uit 1935, 'Westerbork Serenade' met Johnny en Jones uit 1944 en uit 1955 'Royal Mixed' door de Dutch All Stars.

De Michiel de Ruyter site is een bijzondere aanwinst op de jazzarchief site. Het is een uitgebreide site, die radiomaker, recensent, producent en groot jazzkenner De Ruyter terecht zeer veel eer aan doet. Opmerkelijk is dat alle gedigitaliseerde typoscripten van de 700 afleveringen van 'De geschiedenis van de Jazz' beschikbaar zijn gemaakt. Op 7 oktober 1979 begon De Ruyter met deze mega serie in de veronderstelling dat het 'slechts' twee jaar in beslag zou nemen. Uiteindelijk – drie maanden voor zijn dood – stopte hij op zondagavond 10 juli 1994 bij aflevering nummer 695. De Ruyter behandelde die avond het jaar 1962 en draaide Impulse-opnamen van het John Coltrane Quartet.

Andere interessante hoofdstukken zijn: De Ruyters Biografie (aanstekelijk en goed geschreven door Ben Haveman van de Volkskrant), Radiowerk met geluidsfragmenten van een interview met Stan Kenton, een radio-opname met Eric Dolphy en het trio van Misha Mengelberg en de uitreiking van de Wessel Ilckenprijs aan Boy Edgar en Misha Mengel-berg. In het hoofdstuk 'Interviews Coltrane' zijn maar liefst vier interviews te beluisteren, bij 'scans van platen' zijn de hoezen van een deel van De Ruyters gigantische (circa 12.000 stuks) platencollectie te bewonderen en tenslotte betuigen Aad Bos, Borge Ring, Theo Loevendie en Joost Lijbaart hun bewondering voor deze legendarische radioman.

Voor zowel 'De geschiedenis van de Nederlandse Jazz' als het 'Michiel de Ruyter project' is het de moeite waard de site van het Jazzarchief te bezoeken.

(Jacques Los, 23.5.05) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.