Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Paul van Kemenade Quintet & The South African Connection (Foto: Maarten van de Ven)

Lyriek en passie bij het PvK Quintet en The South African Connection
maandag 21 maart 2005, Wilhelmina, Eindhoven

Publiek en musici hebben er duidelijk zin in. Met het Paul van Kemenade Quintet en de Afrikaanse musici Mndebele (zang), Faku (trompet/flügelhorn), Mnisi (tenorsax) en Khoza (gitaar) weet je immers dat het een happy jazzfeestje gaat worden! Al vanaf 1994 speelt Paul van Kemenade regelmatig met Afrikanen, steeds met veel succes.

De opener is Van Kemenade's compositie 'South African Connection', met Jeroen van Vliet op een aangenaam klinkende Fender Rhodes, een stevige tenorsaxsolo van Sidney Mnisi en een prima gitaarsolo van Bhekisisa Khoza. Een heerlijk deinende kwela van Feya Faku volgt: 'Qaphela' (= pay attention). Deze muziek maakt blij en stemt de luisteraar positief. 'Pleased To Meet You Again' van Van Kemenade, die emotievol een lento intro speelt op een fraaie donkere soundscape van Van Vliets Rhodes. Dan kantelt het tempo van slow naar double tempo en kan men zich te goed doen aan perfect ritmisch werk van Pieter Bast op drums en Wouter Hellwig op cajun. Magistrale, energieke solo's van Khoza en Van Vliet besluiten met zeggingskracht dit snelle deel, dat vervolgens overgaat in medium tempo met een gloedvolle solo van Feya Faku op flügelhorn. Trombonist Louk Boudesteijn tekende voor 'Just Flirtin'', een stuk met fraaie voicing in de blazersfrontline van alt- en tenorsax, flügelhorn en trombone. In 'Tembisa, The People', een compositie in driekwarts-maat van Mnisi, speelt Paul van Kemenade een beeldende, hartverscheurende solo, zoals hij alleen dat kan.

De tweede set wordt geopend met het melancholieke 'Inner Passion' van Faku, een feature voor Jeroen van Vliet. In 'Day Dreams' van Mahieu speelt hij op contrabas een razendsnelle introsolo met veel chromatiek, samen met Bast en gecompleteerd door het hele ensemble. Vervolgens treedt zangeres Sonti Nomasonto Mndebele voor het voetlicht. Met authentieke stem, groot volume en gepassioneerd zingt ze haar compositie 'Sangena', de Tanzaniaanse traditional 'Malaika' en Van Kemenades' uitbundige 'Hey Man'. In het laatste stuk 'Banoi' horen we na subliem percussiewerk van Hellwig en Bast een grootse en swingende solo van Van Vliet met verschuivende riffs van het collectief. Bij dit op-zwepende en swingende stuk wil je opstaan en spontaan met musici en publiek al dansend naar buiten gaan om het Wilhelminaplein in bezit te nemen en iedereen deelgenoot te maken van deze multiculturele muzikale happening.

Natuurlijk komen Van Kemenades kwintet en hun South African Connection niet weg zonder toegift. Het wordt 'Soul Afrique', een herkenbare, krachtige Van Kemenade-compositie, waarin Paul een vermakelijke en uiterst interactieve dialoog blaast met Boudesteijn en waarin Faku zijn formaat nog maar eens laat horen. De uitstekende geluidsregie was deze avond overigens in handen van Bernard Jussen.

Klik
hier voor een uitgebreid fotoverslag van dit concert.

(Anoniem, 7.5.05) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.