Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Joost Lijbaart (foto: Maarten van de Ven)

Publiek zoek bij puik concert Group Of Friends
dinsdag 1 maart 2005, De Toonzaal, Den Bosch

Het was die avond nochtans geen noodweer, en aan de alleszins redelijke aanvangstijd kan het ook niet gelegen hebben. Toch waren slechts zes (!) bezoekers getuige van een van de topformaties uit de hedendaagse Nederlandse jazz: Joost Lijbaarts Group Of Friends.

Met altsaxofonist Joris Roelofs als invaller voor Benjamin Herman (die op tour was met britpop-legende Paul Weller), brachten tenorist Yuri Honing, bassist Mats Eilertsen en drummer Joost Lijbaart een boeiend en sfeervol programma, een smaakvol samengestelde melange van intrigerende eigen composities en goedgekozen covers.

Zo hoorden we 'Capricorn', een stuk van Wayne Shorter dat afkomstig is van het Miles Davis-album 'Water Babies', een persoonlijke favoriet van Joost. Verder het sublieme 'Love Song' van wijlen collega-drummer Tony Williams en Ornette Colemans 'Happy House', waarvan het opzwepende thema inderdaad een jazzclub in vuur en vlam kan zetten. Group Of Friends wist deze stukken door sterke arrangementen eigenzinnige, maar steekhoudende interpretaties mee te geven. Zo leverde Eilertsen, geheel indachtig de grote meester zelf, prima baswerk af in Mingus' klassieker 'Pithecanthropus Erectus', dat wat 'netter' en compacter, minder uit-de-band-springend klonk in handen van de Friends, maar door de band wel verrassend stevig werd uitgeluid.

In het met melodica gelardeerde 'Buffalo' betoonde Lijbaart zijn liefde voor de cajun-muziek uit Louisiana. Met fijnzinnig belletjes-spel zorgde hij voor een bezwerende sfeer in een aan singer-songwriter Joni Mitchell opgedragen compositie. Eilertsen deed een stevige duit in het zakje met een snel gearticuleerde, intense bassolo in zijn up-tempo 'Korn', waarin ook de hollerin' solo van Honing 'in het oor' sprong.

Opvallend was hoe makkelijk Roelofs zich in de Group wist te nestelen deze avond, lekker vrij op alt en klarinet, met spannende solo's en een mooi gevormde toon. Hij mengde perfect met het volle, warme tenorgeluid van Honing, die zich met zijn karakteristieke en imponerende spel in a league of his own weet. Elke bandleider zou blind tekenen voor de Noorse bassist Eilertsen. Zo ook Lijbaart, die van achter het drumstel de zaak draaiende hield en zag dat het goed was. In een uitmuntende solo liet hij zien hoe je een ritme uiteen rafelt in een puls, om die vervolgens perfect te omspelen op Roach-achtige wijze.

De vele thuisblijvers kunnen de schade inhalen met de zojuist uitgebrachte dvd 'Live At The North Sea Jazz' met een integrale registratie van hun concert uit 2003.

Klik
hier voor een fotoverslag van het concert in de Toonzaal.

(Anoniem, 18.4.05) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.