Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Stan Levey (foto: www.stanlevey.com)

Jazzdrummer Stan Levey overleden

De Amerikaanse jazzdrummer Stan Levey, die onder meer samenspeelde met grootheden als Dizzy Gillespie, Charlie Parker, Ella Fitzgerald en Stan Kenton, is afgelopen dinsdag op 79-jarige leeftijd overleden. Levey had kanker.

Levey leerde zichzelf drummen en wist zich een plaats te veroveren tussen de jazz-grootheden van zijn tijd. Op zestienjarige leeftijd speelde hij voor het eerst samen met de legendarische trompettist Dizzy Gillespie, in een jazzclub in zijn geboortestad Philadelphia.

Na zijn verhuizing naar New York, begin jaren veertig, legde hij samen met Gillespie, Miles Davis, Coleman Hawkins en Dexter Gordon de basis voor de 'bebop sound', die de jazz-muziek voorgoed zou veranderen. Zijn baanbrekende drumwerk leverde hem de bijnaam The Original Original op.

Levey is te horen op meer dan 2000 platen, waaronder Bobby Darins uitvoering van 'Mack The Knife' and Peggy Lee's 'Fever'. Ook is hij te horen in tunes van televisieprogramma's uit de jaren zestig, zoals 'Batman' en 'Mission: Impossible'. Levey beëindigde zijn muzikale carrière in 1973 om fotograaf te worden.

(Erno Mijland, 24.4.05) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.