Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Benny Bailey (foto: Jos Knaepen)

Benny Bailey overleden

Vandaag is bekend geworden dat de legendarische Amerikaanse trompettist Ernst Benny Bailey op 14 april in Amsterdam is overleden. Bailey werd in 1925 geboren in Cleveland in Ohio. Hij begon bij Jay McShann, ging vervolgens naar Dizzy Gillespie en in 1949 naar Lionel Hamptons orkest. Tijdens een Europese tour met dit orkest deed hij in 1955 ook Zweden aan. Hij bleef er enkele jaren en sloot zich aan bij het orkest van Quincy Jones voor een wereldtour. Later verhuisde hij naar Duitsland. In 1961 maakte hij deel uit van het Berlin Radio Orchestra.

Van 1963 tot 1968 speelde hij in het orkest van Max Greger. In 1969 ging hij naar Zwitserland, waar hij speelde in het Radio Swiss Romade Orchestra. Vanaf 1962 maakte hij deel uit van de legendarische Kenny Clarke/Francy Boland Big Band.

Stylistisch bewoog hij zich in de cool jazz, swing en hardbop. Vele groten uit de jazz-geschiedenis deden een beroep op hem, zoals Count Basie, Duke Ellington, Oscar Pettiford, Kenny Clarke, Stan Getz en Eric Dolphy. Quincy Jones en vele anderen spraken lovend over Baileys fantastische ademcontrole, zijn grote bereik en diens perfecte techniek.

Klik
hier voor de overlijdensadvertentie van Bailey uit de Telegraaf (29 april).

Met dank aan Erno Elsinga en Willem Habers

(Anoniem, 29.4.05) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.