Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


William Parker, tijdens ZNJF 2004 (foto: Gerard Verhagen)

ZNJF stelt teleur met richtingloze impro
zondag 20 maart 2005, De Effenaar, Eindhoven

Het lijkt bij voorbaat een succesformule: breng een paar klassemuzikanten bij elkaar in een niet alledaagse bezetting en laat ze maar improviseren. Maar zo werkt het niet. Het bewijs werd nog eens geleverd tijdens het zestiende Zuid-Nederlands Jazz Festival. Het geesteskind van de lokale saxgoeroe Ad Peijnenburg – die zelf wat knullig de optredens aankondigde – heeft mooiere tijden gekend.

Veel muziek in de vier optredens van het festival miste richting, spanning en emotie. Zo bleven de improvisaties van allesblazer Daniel Carter hangen in los zand: best aangenaam om zo nu en dan met je blote voeten door te lopen, maar niet meer dan dat. Zonder enige opbouw begon hij in enkele nummers maar meteen aan de climax. Een enkele keer stapte hij midden in een nummer over op een ander instrument: in een kwetsbare bezetting van twee muzikanten is dat een garantie voor stijlbreuk. Het showelement – zijn op de kleer-hanger geïnspireerde bewegingen bij een uitstapje op piano (zie ook: Joe Cocker) en het hevige zwaaien met de sax – maakte het allemaal niet goed.

Bassaxofonist Tony Bevan boeide evenmin op zijn toch potentieel boeiende instrument. Geestig waren misschien het leeuwengebrul en de scheepstoetergeluiden, maar een meeslepende melodie ontbrak. De aandacht ging dan ook vooral naar zijn drummer/per-cussionist Mark Sanders. Met een mooie fysieke beheersing over zijn slagwerk, een rijk klankbeeld en een persoonlijke visie wist hij het optreden enigszins te redden. Soms is het een voordeel dat gedurende een hele avond het geluid van de drumkit te hard staat afgesteld…

Aan het eind van de avond was er dan toch nog een streepje schoonheid. Pianist Matthew Shipp, bassist William Parker en drummer Gerald Cleaver zetten een set interessante improvisatiejazz neer: herkenbare thema's, nummers met een kop en een staart en indrukwekkende solo's. Het optreden was de afsluiting van een Europese tour-nee. In het laatste nummer, gebaseerd op een voortdurend herhaald klassiek aandoend thema op piano en Parker werkend met de strijkstok op de contrabas, raakte het trio de gevoelige snaar die eerder op de avond nog zo weinig beroerd was.

In het najaar staat een volgende editie van het festival gepland, dan in de nieuwe Effenaar.

Deze recensie verscheen eerder in Eindhovens Dagblad

Meer weten?
  • Verslag van het Zuid-Nederlands Jazz Festival 2004.

    (Erno Mijland, 23.3.05) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.