Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Von Freeman (foto: All Music Guide) Andrew Hill (foto: Maarten van de Ven)

Von Freeman en Andrew Hill in het Bimhuis

Op 24 en 25 maart spelen twee legendarische en zeer eigenzinnige jazzgrootheden uit Chicago in het Amsterdamse Bimhuis: de inmiddels 82-jarige saxofonist Von Freeman en de iets jongere (68) pianist Andrew Hill. De beide oude meesters worden begeleid door bassist John Hebert en drummer Nasheet Waits. Het ensemble staat op 23 maart ook in de Oosterpoort in Groningen.

Gedurende een groot deel van zijn muzikale loopbaan verbleef Von Freeman in Chicago en omgeving. In het begin van de vijftiger jaren speelde hij in het orkest van Sun Ra. Met zijn broers, drummer Bruz en gitarist George, formeerde hij een kwartet dat regelmatig de Pershing Hotel Ballroom frequenteerde. Pianisten in dat kwartet waren onder meer Ahmad Jamal, Andrew Hill en Muhal Richard Abrams. Het Von Freeman Quartet speelde in die tijd met bekende gastsolisten als Charlie Parker en Dizzy Gillespie. Rond 1970 begon Von Freeman voor het eerst in Europa te touren en in 1972 kwam zijn eerste plaat op Atlantic onder eigen naam uit: 'Doin’ It Right Now'. Vanaf 1975 verschenen platen van hem op de labels Nessa, Steeple Chase, Affinity en Timeless. Ook verscheen hij als sideman op platen van zijn zoon Chico, zijn broer George, Yusef Lateef en Louis Smith.

Von Freeman is de vleesgeworden sound of surprise. Hij paart een grillige fantasie aan een ijzeren vormgevoel, speelt soli om in te verdwalen, vol onverwachte zijpaden en fascinerende omwegen, en heeft een hoog zangerig zinderende toon.

Pianist, componist Andrew Hill is bekend van fameuze Blue Note-opnamen als 'Black Fire', 'Point Of Departure', 'Compulsion' en 'One For One'. Hij heeft met talrijke befaamde musici gespeeld, waaronder Gene Ammons, Johnny Griffin, Roland Kirk, Joe Henderson, Jimmy Woods en Greg Osby. In de jaren zeventig en tachtig maakt hij opnamen voor de labels Arista/Freedom en Black Saint/Soul Note. In 2003 werd Hill nog tot componist van het jaar uitgeroepen door de Jazz Journalist Association.

De composities van Hill vormen een onderdeel van zijn improvisaties en vice versa, en bestaan uit melodische vlakken, ritmische verschuivingen en akkoordenstapelingen met een volkomen eigen klankkleur.

Meer weten?
  • Klik hier voor een overzicht van de optredens in onze concertagenda.
  • De website van Andrew Hill.

    (Jacques Los, 18.3.05) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.