Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Willem Hellbreker (foto: Maarten van de Ven)

Van den Brink imponeert en inspireert in Hellbrekers kwartet
dinsdag 18 januari 2005, De derde van Mahler, Arnhem

Krachtige blokakkoorden, verrassende kwinkslagen, plotse acceleraties over het toetsenbord, invloeden van kaseko-muziek en funeral marches, boeiende solo's... Het was er allemaal bij Bert van den Brink tijdens het concert van het Willem Hellbreker Quartet in De derde van Mahler in Arnhem. Constant communicerend met zijn collega-musici plaatste hij interessante kanttekeningen bij het spel van leider Willem Hellbreker.

Hellbrekers saxofoongeluid was mooi vol, rond en 'schoon van toon'. Hij toonde zich een verhalenverteller, die graag de tijd neemt om een melodielijn uitgebreid te etaleren. Voor het stevigere extravagante werk hoef je bij hem niet aan te komen. Toch liet zijn solo op sopraansax in 'Firestone' horen dat hij wel degelijk intens geconcentreerd on top kan spelen. Hij zal natuurlijk niet voor niets zijn genomineerd voor de Deloitte Jazz Award. Niet in de laatste plaats omdat hij zelf geen onverdienstelijke componist is; het meeste materiaal voor zijn laatste cd 'Heart Of The Matter' - prominent aanwezig op de setlist - kwam van zijn hand.

De ritmesectie bood goede ruggesteun, zonder echt de aandacht op te eisen. Wiro Mahieu bewees zich weer een uiterst betrouwbare bassist, die in het melancholisch getoonzette 'Autumn Avenue' de luisteraar als het ware zijn bas wist binnen te halen. Drummer Geert Roelofs speelde geheel in dienst van de band met verzorgd, fijnmazig drumwerk. Toch had hij af en toe wel wat nadrukkelijker op de voorgrond mogen treden om de soms ietwat gezapige mellow sfeer even te doorbreken.

Een aangenaam concert zonder al te veel vuurwerk, al zal de muzikale kennismaking met pianist Van den Brink nog lang in mijn herinnering blijven nagloeien.

Meer weten?
  • Klik hier voor de fotopagina van dit concert.
  • Een artikel van Jeroen de Valk over Willem Hellbreker.

    (Anoniem, 11.3.05) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.