Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


The Turnaround

The Turnaround #5

Aan de serie Rudy Van Gelder Edition zijn onlangs weer een twaalftal vers geremasterde Blue Note-klassiekers toegevoegd. Een bezoek aan uw platenboer is zeker te overwegen, want wat te denken van 'Speak Like A Child' van Herbie Hancock (met o.a. Thad Jones op flugelhorn en Ron Carter op bas), 'Dial S For Sonny' van Sonny Clark, de onderschatte huispianist van het Blue Note-label eind jaren '50, Tina Brooks' meesterwerk 'True Blue', waarop deze schromelijk under-recorded tenorsaxofonist een perfecte frontlinie vormt met geweldenaar Freddie Hubbard, en 'Night Dreamer', de eerste plaat die Wayne Shorter voor het label opnam in 1964 en waarop hij wordt bijgestaan door trompettist Lee Morgan en Coltrane's vaste begeleidingsband: McCoy Tyner, Reggie Workman en de onlangs overleden Elvin Jones.

En dan hebben we nog niet eens het album genoemd die de befaamde Blue Note-sound introduceerde: 'Horace Silver And The Jazz Messengers'. Opgenomen in november 1954 en februari 1955 werd dit tevens de springplank voor 2 nieuwe bands: drummer Art Blakey ging er met de naam vandoor en begon een van de bekendste en langstlopende working bands uit de jazzgeschiedenis, en pianist Silver nam bassist Doug Watkins mee in zijn Quintet.

Sinds eind jaren '90 heeft engineer Rudy Van Gelder op zijn gekende wijze al meer dan 120 klassieke Blue Note's geremasterd. Het label vroeg Van Gelder om 10 tracks te selecteren, die hij muzikaal en geluidstechnisch als het summum beschouwt. De compi-latie 'Perfect Takes' is daarvan het resultaat. Daarop onder meer opnamen van Jimmy Smith, Joe Henderson, Miles Davis, Thelonious Monk en Kenny Burrell. Als extra een 27 minuten durende dvd, waarop Rudy vanuit de studio vertelt over zijn carrière, zijn filosofie over geluid en beroemde opnamesessies.

Meer weten?
  • De website van Blue Note Records.

    (Anoniem, 2.3.05) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.