Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Dave Douglas (foto: Jimmy Katz, website Dave Douglas) Chico Freeman (foto: website Chico Freeman)

SJU Jazz Festival 2005

Op vrijdag 18 maart en zaterdag 19 maart vindt wederom het jaarlijkse SJU Jazz Festival plaats in de kleine zaal van muziekcentrum Vredenburg. Het is inmiddels de 17e editie, die wordt georganiseerd door Vredenburg Utrecht, Stichting Jazz en Geïmproviseerde Muziek Utrecht en de VPRO. Het festival heeft in de loop der tijden een eigen plaats verworven op de nationale en internationale jazzkalender. Het is een fijnproeverfestival met oog voor zowel moderne ontwikkelingen als voor de traditie. Internationaal bekende en ver-rassende, minder bekende groepen krijgen ruimschoots gelegenheid zich te manifesteren.

Op de vrijdagavond (aanvang: 20.00 uur) concerteren achtereenvolgens het trio van gitarist Marc Ducret, Joost Buis' The Astronotes, een 10-mans formatie met o.a. Tobias Delius, Frans Vermeerssen en Michael Vatcher, en tenslotte trompettist Dave Douglas' Nomad. Dave Douglas behoort tot één van de belangrijkste en origineelste Amerikaanse musici uit de jazzscene van de laatste decennia. Hij heeft met talloze 'groten' gespeeld, zoals Joe Lovano, Anthony Braxton, Tim Berne, Chris Potter, Andrew Cyrille, Marty Ehrlich en Roswell Rudd. De overige musici in Nomad zijn: Michael Moore op altsax en klarinetten, Rubin Kodheli op cello, Marcus Rojas op tuba en Tyshawn Sorey op drums.

Fluitist Mark Alban Lotz opent het zaterdagavond-concert (ook 20.00 uur) met zijn for-matie Lotz of Music, verder bestaande uit pianist Marc van Roon, bassist Eric Surmenian en percussionist Michael Vatcher. De tweede formatie is het duo van klarinettist Gianluigi Trovesi en accordeonist Gianni Coscia. De communicatieve kracht van de muziek over-tuigt bij elk optreden. Overal waar het duo speelt krijgen ze het publiek helemaal plat.

Het festival wordt besloten met een concert door het Chico Freeman Quartet. Chico Freeman, zoon van de legendarische Von Freeman, heeft gespeeld met Elvin Jones, Sun Ra, Sam Rivers, Jack DeJohnette en Don Pullen. 'Over the years, Chico Freeman has flirted with free jazz and with funk and fusion. He is at his best, though, in front of a small group with a programme of challenging modern themes', aldus The Penguin Jazz Guide. Het kwartet wordt gecompleteerd door pianist Antonio Farao, bassist Wayne Dockery en drummer Douglas Sides.

Nieuw in het programma van het festival zijn de laboratorium-concerten aan het begin van de avond (18.00 uur) in het SJU Jazzpodium. Deze concerten zijn gratis toegankelijk. Op vrijdagavond spelen de trompettisten Eric Boeren en Thomas Heberer, op zaterdag-avond geeft Tobias Delius een soloconcert.

Meer weten?
  • De website van het SJU Jazz Festival 2005.

    (Jacques Los, 8.3.05) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.