Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


E.S.T. (foto: Mattias Edwall)

Perfecte schoonheid met een scherp randje
E.S.T., donderdag 10 maart 2005, Flagey, Brussel

Het Zweedse Esbjörn Svensson Trio (E.S.T.) tourt momenteel door Europa om het nieuwe album 'Viaticum' te promoten. In het Brusselse Flagey bouwde het drietal in een adem-benemend concert langzaam de spanning op tot een zinderende finale.

De muziek van E.S.T. is gebaseerd op veel herhaling van muzikale patronen, vaak vrien-delijke thema's met veel openheid. Dat maakt hun muziek gemakkelijk toegankelijk. De luisteraar kan echter vervolgens de diepte in. Die biedt het trio in subtiele geluids-experimenten en in solo's van met name pianist Svensson. Hij blijft altijd dichtbij het thema; danst er als het ware uitdagend omheen. In zijn spel klinken elementen van zowel pop als klassiek. Bassist Dan Berglund doet met zijn voorkomen - kaalgeschoren hoofd, groot - een beetje denken aan collega Hein van de Geyn. Zijn geluid is warm en rond en hij maakt regelmatig gebruik van de strijkstok. Typisch E.S.T. zijn de unisono baspatronen van Svensson en Berglund, zoals in het Bachiaanse 'When God Created The Coffeebreak'. Drummer Magnus Öström is de meest bescheiden van de drie. Zijn ritmes zijn subtiel met veel brushes en lichte percussie. Ze gaan vaak strak het hele nummer door. Wat de muziek van E.S.T. spannend maakt is de tegenstelling tussen de perfecte schoonheid van hun akoestische muziek en het gebruik van elektronische vervorming als distortion en flanger. Piano, bas en drums krijgen daardoor een duivels scherp randje.

Muziek om ademloos naar te luisteren, vonden ook de paar honderd luisteraars in Flagey. Twee keer mocht het trio terugkomen. Met name in de eerste toegift, 'Behind The Yashmak', kwam de band tot een zinderend hoogtepunt.

Meer weten?
  • De website van E.S.T., waar ook fragmenten van het nieuwe album te horen zijn.

    (Erno Mijland, 13.3.05) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.