Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Verger - Fraanje - Soniano - Gouband (foto: Cees van de Ven)

En het bleef stil in Paradox...
vrijdag 25 februari 2005, Paradox, Tilburg

Dat gebeurd alleen als musici erin slagen de toehoorders geboeid bij de les te houden. Vrijdagavond in Paradox bij het concert van Harmen Fraanje was dat zeker het geval. Zijn kwartet bestond verder uit de Franse musici Guilhem Verger op tenorsax, Brice Soniano op bas, en Toma Gouband op drums. Het werd een concert vol avontuur, diepgang en speelplezier.

Verger experimenteerde en improviseerde naar hartelust, robuust en expressief, 'klein' en introvert. Hij speelde met en zonder mondstuk op zijn tenorsax. Samen met bassist Soniano kleurde hij het spel soms met tweestemmige vocale klanken in, zoals in de bewerking van een traditional (bekend van Björks 'Fokuro') en een op pygmeeënmuziek gebaseerd stuk van de bassist. Met hun Messiaanse uiterlijk, aanstekelijk charisma en bevlogen spel pakten beide Fransen het publiek moeiteloos in. De kleine, tengere Soniano imponeerde met zijn grote, volvette toon en bevlogen basspel. In het tweede stuk nam hij een intro voor zijn rekening. Het werd een adembenemende solo in het idioom van Bachs cellosonates. Drummer Gouband oogde qua speelwijze wat stijfjes, hij attaqueerde zijn slagwerk ogenschijnlijk schrikachtig, alsof zijn drumstel onder hoogspanning stond. Maar deze schijn bedroog; alles deed ertoe en zijn keuzes waren voortdurend doel-treffend en complementair.

En Fraanje, de romanticus, speelde weer als een vis in het water en was zichtbaar ingenomen met zijn creatieve muzikale vrienden. Er was duidelijk sprake van wederzijdse inspiratie en stimulatie. Niet eerder was zijn verpersoonlijking van de standard 'My Funny Valentine' zo indrukwekkend... en het bleef oorverdovend stil in Paradox! En men kwam niet weg zonder toegift. Deze Frans-Nederlandse combinatie maakte er met elkaar, en met het talrijke publiek als getuige, een fascinerend concert van.

Klik
hier voor een fotoverslag van dit concert.

(Anoniem, 3.3.05) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.