Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Angelika Niescier

Angelika geeft Wilhelmina de volle laag!
maandag 14 maart 2005, Wilhelmina, Eindhoven

De formidabele lengte van haar paardenstaart was al 'aanstootgevend', maar het zou nog erger worden. Deze voor mij volslagen onbekende altsaxofoniste Angelika Niescier uit Keulen deelde rake klappen uit met haar uitstekende kwartet. Met een ongelooflijke power die haar ogenschijnlijk geen moeite kostte, blies ze haar composities nieuw leven in. Haar toon is kristalhelder, scherp als een stiletto, maar prettig in de omgang. Een fraai lang-gerekt vibrato maakte haar toon humaan. Duivels waren haar lange dynamische verhaal-lijnen à la Coltrane, zoals in 'Pramayama' van haar cd 'Sublim'. Haar composities stelden hoge eisen aan iedereen, maar bleken prima basismateriaal voor boeiende improvisatie-betogen.

Pianist Hans Lüdemann is een pianist met ideeën, die een uitstekende indruk achterliet. Helaas dat het gebruik van een klein additioneel klavier, waarmee hij simultaan een piano op zijn computer kon manipuleren en verfremden, niet adequaat en to the point uitpakte. Zijn zoektocht naar het juiste effect eindigde vaker pas na het moment waarop het mogelijk van meerwaarde had kunnen zijn. Het deed afbreuk aan deze pianist, die met één klavier al meer dan genoeg te vertellen had. De drummer Christoph Hillmann studeerde samen met Martin Fondse aan het Arnhems conservatorium en is te horen op Fondse's cd 'Achtbaan'. Hij was attent, creatief en stimulerend. Delicaat was zijn spel op de Udu, een percussie-instrument dat in India, Afrika en Latijns-Amerika voorkomt. Het heeft de vorm van een vaas en wordt met beide handen en vingers bespeeld. Beroering van het corpus geeft een laag geluid en de bodem een hoog geluid. Bassist Sebastian Räther was niet prominent in beeld, maar daarom zeker niet van minder belang voor het groepsgeluid.

En Angelika communiceerde energiek, intens en direct. Ze beschikt over veel technische bagage, maar het siert haar dat ze deze niet inzet voor pathos of muzikale krachtpatserij. Een getalenteerde, veelzijdige jazzmusicienne die op het podium haar mannetje staat en waarvan we nog veel kunnen verwachten! Het is te wensen dat we dit kwartet vaker op Nederlandse podia kunnen horen.

Tenslotte nog een compliment voor de uitstekende geluidsregie van dit Jazzpowerconcert. Klik
hier voor de website van Angelika Niescier.

(Anoniem, 17.3.05) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.