Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Vincent Herring

Tournee Vincent Herring

Vanaf 27 februari tourt de Amerikaanse altist Vincent Herring door Nederland. Herring behoort ongetwijfeld tot één van de meest toonaangevende altsaxofonisten van dit moment. Hij is in 1964 geboren en begon op 11-jarige leeftijd in schoolbandjes met saxofoon spelen. Als zestienjarige begon hij muziek te studeren op de California State University in Chico. Een jaar later speelde hij in de United States Military Academy Band, om zich daarna te settelen in de New-Yorkse jazzscene. Zijn eerste belangrijke engagement was in de band van Lionel Hampton, waarmee hij tourde door Europa en de Verenigde Staten. Met zijn warme geluid en bluesy, bop-articulatie werd hij al snel gerangschikt onder de Adderley-epigonen.

Sindsdien begon zijn ster te rijzen. Hij werkte met mensen als Nat Adderley, Art Blakey and the Jazz Messengers, Jack DeJohnette's Special Edition, The Horace Silver Quintet, The Mingus Big Band, Phil Woods Sax Machine, Freddie Hubbard en Dizzy Gillespie. Inmiddels heeft hij meer dan een dozijn cd's onder eigen naam gemaakt op labels als High Note, MusicMaster en Landmark. Als sideman speelde hij op meer dan 100 cd's van o.a. Cedar Walton, Carl Allen, John Hicks, Louis Hayes en Nat Adderley. De ervaring die hij al die jaren heeft opgedaan en het improviseren heeft hem altijd gestimuleerd te werken aan een eigen stijl en geluid. Intensiteit, krachtige energie en virtuositeit zijn kenmerken van zijn idioom.

De groep die Herring begeleid is van een niet gering niveau en bestaat uit gitarist Jesse van Ruller, die inmiddels gerekend kan worden tot de beste gitaristen van Nederland, pianist Joost Swart, vaste begeleider van zangeres Francien van Tuinen, de van oorsprong Nigeriaanse bassist Essiet Essiet (hij speelde met o.a. Art Blakey, Dollar Brand, Bobby Watson en Danilo Perez) en drummer Joris Dudli, die zijn sporen heeft verdiend bij o.a. Johnny Griffin, Clifford Jordan en Joe Henderson.

Kijk op onze
concertagenda voor de tourdata van het Vincent Herring Quintet.

(Jacques Los, 9.2.05) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.