Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Han Bennink (foto: Cees van de Ven)

Instant composing op z'n best bij Borstlap, Glerum en Bennink
zaterdag 12 februari 2005, SJU Jazzpodium, Utrecht

In het kader van de serie 'Borstlap Centraal' zijn er dit jazzseizoen vier concerten rondom pianist Michiel Borstlap geprogrammeerd. Het gaat hierbij om een coöperatie tussen Muziekcentrum Vredenburg en het SJU Jazzpodium. Inmiddels zijn er twee concerten achter de rug. Zo was er in oktober vorig jaar een fantastisch duo-concert met Eric Vloeimans.

Zaterdagavond 12 februari jl. werd er op het Utrechtse jazzpodium eveneens een zeer aanstekelijk concert gegeven door Borstlap in samenwerking met de 'oude' impro-masters Han Bennink en Ernst Glerum. Jongens zijn het, maar aardige jongens. Al zeg ik 't zelf. En spelen kunnen ze. De jongens hadden het in de goedgevulde zaal zeer naar hun zin. De interactie was optimaal, zowel onderling als met de zaal, en het speelplezier was duidelijk zichtbaar.

Drummer Han Bennink was in een ongekende vorm. Op zijn minimal drumsetje - slechts een snaredrum, sticks, brushes, handdoek, ratel, grote tuinschaar, enkele Tibettiaanse bekkentjes en wat ritsel-ratsel-blaasrommeltjes had hij tot zijn beschikking – creëerde hij niet alleen relevante special effects, maar ook een ouderwets swingende groove. Eveneens benutte hij zijn mimische kwaliteiten maximaal en uitermate komisch en vervulde zijn voetengeschuifel en -gestamp een essentiële aanvulling.

De letterlijke communicatie tussen de heren onderling, met name tussen Borstlap en Bennink, zorgde voor een inspiratiebron en - vooral - veel uitdaging. Het gespeelde repertoire was redelijk afwisselend en omvatte vrije improvisaties, eigen stukken en een enkele Gershwin standard en varieerde van up-tempo, medium, latin tot ballad.

De piano kent voor Borstlap amper meer geheimen. Vanuit het simpele melodielijntje 'It Ain’t Necessarily So' ontstaat een swingende Rachmaninoviaanse mini-symfonie. Het klavier wordt in al zijn registers benut met robuuste slagen in het bassegment en af en toe heel subtiel klingelend in het hoogste register. De improvisatielijnen van Borstlap zijn fenomenaal en klinken dankzij een fabelachtige techniek transparant en gearticuleerd.

Instant composing op zijn best door deze superbe drieëenheid, met Ernst Glerum als briljant bemiddelaar tussen de master jazz-ego's Borstlap en Bennink. Terecht dat deze aardige jongens niet weg konden komen zonder een swingende toegift te geven.

(Jacques Los, 15.2.05) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.