Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Wolter Wierbos (foto: Cees van de Ven)

Wolter Wierbos' Wollo's World was weergaloos!
vrijdag 21 januari 2005, Paradox, Tilburg

Met leden van Franky Douglas' Sunchild en drummer Eddy Veldman beleefde Paradox een Wollo's World-concert met een mixture van Kaseko, calypso, jazz en funk. Alle composities waren van Douglas, puik materiaal waarmee iedereen goed uit de voeten kon. De opener was als stilte voor de storm, een introspectief duet van pianist Glenn Gaddum en Michael Moore. Hieruit voortvloeiend klonk de suite 'Arrival At C' waarin basgitarist Lesley Joseph percussief een stevige, funky solo speelde. Wierbos stak in een bloedvorm. Zijn toch al niet geringe vaardigheid op trombone is weer verder toegenomen omdat ook uitgeschreven, complexe unisono passages met Michael Moore verbluffend verzorgd werden gespeeld, zoals in 'Take It Away' en de reggae 'Hot From Behind The Sun'. Tot besluit van de eerste set: 'Six In A Row', dat klonk als een uitnodiging voor een Carribean beach-party.

Het fraaie intro van de ballad 'Unfinished Love' door Glenn Gaddum kreeg een dito vervolg van Moore. Ook de solo's van Wierbos troffen keer op keer doel. Als Wolter zijn mondstuk iets naar links op zijn lippen verplaatste, nou, dan kon je je bergen, want je kon er donder op zeggen dat je een flinke draai om je oren kreeg! Vervolgens was er verstilling in de ballad 'Lannang' met Michael Moore op klarinet. Op dit instrument heeft hij dat unieke geluid en de zeggingskracht, die niemand koud en onberoerd laat. Franky Douglas inspireerde, controleerde en coachte zonodig. Samen met Joseph en Veldman, die beiden een voortreffelijke indruk maakten, verzorgde hij de soundscapes waarop naar hartelust geïmproviseerd kon worden.

De Antilliaanse inbreng gaf het concert de blijheid van de
Kaseko (een mix van Afro-Surinaamse ritmes, westerse popmuziek en jazz). Ondanks het geringe aantal bezoekers was het verzoek om een toegift luid genoeg. 'Reclaimed Country', een compositie die Douglas destijds schreef ter gelegenheid van de inauguratie van Nelson Mandela tot president van Zuid Afrika, kreeg een gloedvolle uitvoering. Het klikte vanavond, alles klonk compact en doortimmerd, alsof hier een working band speelde. Het mag duidelijk zijn: de thuisblijvers hebben een topconcert gemist. Voor podiumprogrammeurs is deze Wollo's World dan ook beslist een aanrader! Carolyn Munz van Stichting dOeK kent de details. Als er vervolgconcerten komen, zullen wij er in onze concertagenda zeker melding van maken.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

(Anoniem, 31.1.05) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.