Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Jodi Giberts Hasp (foto: Cees van de Ven)

Jodi Gilbert, een synthesizer van vlees en bloed
Rasp/Hasp, maandag 17 januari 2004, Wilhelmina, Eindhoven

Ze was onontkoombaar in het Jazzpower-concert op 17 januari in Eindhoven: vocaliste Jodi Gilbert. Haar kleine gestalte is een vat met een ongelooflijk scala aan stem en klankmogelijkheden: een synthesizer van vlees en bloed. De declamatie van teksten en de expressiviteit van haar vocalen zijn fascinerend. Met een nauwelijks hoorbare zucht of uitbundige acrobatische colloraturen gaf ze vorm aan complexe stukken, die hoge eisen stelden aan zangtechniek en intonatie. Intens en indringend declameerde zij teksten of stuiterde ze percussieve woorden en klanken de zaal in, zoals 'Bring mir bitte eine Flasche Wein, bitte, bitte, bitte'...

De Welshman Richard Barrett (op laptop en elektronica) hield de absolute greep op zijn handelen; zijn geluidscollages en soli klonken attent en adequaat. Hier geen zoektocht naar geluiden of een noodgreep naar de volumeknop, maar controle en beheersing van de materie. Kortom, inbreng to the point. Alles bleef transparant en open, ondanks de soms behoorlijk complexe, elektronisch gemanipuleerde geluidsbijdragen van Barrett en LaBerge.

Bijzonder was het duet van Jodi Gilbert en Paul Lovens op gestreken zaag. Jodis zang deed hier denken aan de unieke dubbeltonige Tuvazang. Met de techniek van circulair breathing maakte Gibert lange, ononderbroken frases. Barrett nam haar gedeclameerde teksten op en gebruikte ze even later weer als een soundscape waarover Jodi een nieuwe laag zong en Anne LaBerge op piccolo een uitgebreide improvisatie speelde.

LaBerges rol leek bescheiden, maar met haar klankcollages leverde zij een belangrijk aandeel in het totale geluidsbeeld. Wilbert de Joode en Paul Lovens spelen beide in uiteenlopende free jazz-formaties. Ze waren wederom uiterst attent in de basis en toonden zich prima muzikale sparringpartners voor hun medemusici. Al met al een boeiend concert met spannende instant composing, waarbij interactie het sleutelwoord was.

Klik
hier voor een fotoverslag van dit concert.

(Anoniem, 28.1.05) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.