Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Documentaire over Gil Evans bij VPRO

Toen hij tien jaar dood was, maakte de Franse regisseur Serge Trottier een filmbiografie van Gil Evans. De film is aanstaande zondag te zien bij VPRO's 'Vrije Geluiden' op Nederland 3. Aanvang 11.00 uur.

In de documentaire vertellen de mensen met wie hij leefde en werkte wie Evans was. Geboren als Ian Ernest Gilmore Green in Toronto trok hij rond met zijn ongehuwde moeder die haar geld verdiende als kok in kampen of nanny bij kinderrijke gezinnen. In Californië kwam hij via de vader van een vriendje in aanraking met de jazz. Hij zag en hoorde Duke Ellington en was verkocht.

Later vertrok Evans naar New York. Daar waren experimentele krachten bezig de muziek te ontdoen van fratsen. Hij vond werk bij Claude Thornhill, die als een schrijnwerker de tonen aan het schaven was, en schuurde de muziek nog kaler. Hij ontwikkelde zich tot de diamantslijper van de jazz. Zijn ontmoeting met Miles Davis, die in 1949 kristalheldere tonen uit zijn trompet toverde, leidde tot de geboorte van de 'cool'. Een richting waarvan hij voor altijd de belangrijkste vertegenwoordiger is. Op zijn weg kwam hij talloze musici tegen. Niet alleen jazz-iconen, maar ook megasterren als Jimi Hendrix en Sting.

(Erno Mijland, 21.1.05) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.