Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Radio 2 Top 2000 logo

Ook jazz in de Radio 2 Top 2000

Bijna 1 miljoen luisteraars van Radio 2 stemden dit jaar voor de zesde editie van de
Top 2000 aller tijden. Natuurlijk overheersen de genres pop en rock het totaalbeeld (met de welhaast onvermijdelijke 'Bohemian Rhapsody' van Queen als nummer 1). Toch is er ook ruimte voor jazz, big band, New Orleans-stijl en crooners.

Frank Sinatra doet het goed met 7 nummers in de lijst. Peggy Lee staat er twee keer in, onder meer met 'Fever'. Dat Louis Armstrong niet alleen werd gewaardeerd om zijn trompetspel bewijst zijn fraai gezongen hit 'What A Wonderful World' uit 1968 (op nr. 345). Lijstafwaarts zien we noteringen voor Astrud Gilberto ('The Girl From Ipanema'), Sammy Davis Jr. ('Mr. Bojangles'), Glenn Miller ('In The Mood'), Chris Barber's Jazz Band ('Petite Fleur'), Billy Vaughn Orchestra ('Sing Along Silvery Moon') en last but not least een opname uit 1924 (!) van George Gershwins evergreen 'Rhapsody In Blue', die is terug te vinden in de kelder van de Top, op 1997.

De hoogste jazzy hitnotering is op 314, niet geheel onverwacht, voor Norah Jones met 'Don’t Know Why' uit 2002. Hoe populair deze crossover-zangeres is blijkt wel uit het feit dat haar single 'Sunrise' van eerder dit jaar zomaar op 405 binnenkomt in de lijst. Daarmee laat ze haar 'collega' Billie Holiday achter zich, hoewel Lady Day nog verrassend hoog reikt met 'Summertime' uit 1936 (776).

Maar de hoogstgenoteerde échte jazzclassic vinden we terug op 485. Daar staat het rond een onvergetelijk thema opgebouwde 'Take Five' van het Dave Brubeck Quartet, dat zijn klassieke status niet in de minste plaats te danken heeft aan die geweldige drumsolo van Joe Morello. Vroege jazzvogels kunnen het nummer morgen tussen 8 en 9 horen in de non-stop uitzending van de Top 2000 op Radio 2.

(Anoniem, 29.12.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.