Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Penguin Guide To Jazz On Cd

Nieuwe editie Penguin Guide To Jazz On Cd

Bent u een doorgewinterde jazzofiel, op zoek naar dat ene obscure album uit de jaren '50 van Sonny Rollins dat ook op cd zou moeten zijn uitgebracht? Of heeft u als geïnteres-seerde nieuwkomer in deze scene juist behoefte aan een aantal essentiële jazz-cd's om mee te beginnen? In beide gevallen kunt u dan terecht bij de ultieme 'jazzbijbel': de Penguin Guide To Jazz On Cd. Het is nauwelijks voorstelbaar dat slechts 2 auteurs (volgens de colofon althans) verantwoordelijk zijn voor deze monsteruitgave: Richard Cook en Brian Morton.

Op 1744 pagina's geven de auteurs op alfabetische volgorde uitvoerig commentaar bij de cd-discografie van jazzartiesten. Ze doen dat met verve. Door middel van een sterren-systeem wordt geduid welke albums echt de moeite waard, leuk en aardig of juist ronduit tegenvallend zijn. Meesterwerken worden aangeduid met een rozetje. Nieuw in deze zevende editie is de zogenaamde 'Core Collection', een selectie van circa tweehonderd cd's, die volgens de auteurs in geen enkele serieuze jazzcollectie zouden mogen ont-breken. Niets leuker dan onder het genot van een wijntje en een lekker jazzplaatje dit lijvige boek door te neuzen, op zoek naar nieuwe ontdekkingen en vergeten klassiekers.

Bij alle lof past ook een kanttekening, gemaakt door Ille Pietersma in het Dagblad van het Noorden: "Achterin ontbreekt de gebruikelijke index met namen, waarin ook musici te vinden zijn die niet zelf cd's hebben uitgebracht, maar wel op die van anderen mee-spelen. Zo'n overzicht is onontbeerlijk in de jazzscene, waar formaties zelden lang uit dezelfde muzikanten bestaan en iedereen het met iedereen doet. Wie dus deze nieuwe Penguin Guide aanschaft, zal nog regelmatig de index van oudere edities moeten raad-plegen, om enigszins wegwijs te worden in het netwerk van de jazz." Klik hier voor het complete artikel.

Lees hier de recensie van All About Jazz over de nieuwe Guide.

(Anoniem, 14.12.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.