Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Paul van Kemenade Quintet (foto: Maarten van de Ven)

Eigenzinnig 'Paranoia' is weer grensoverschrijdend

Theaterimprovisatie, een anarchistische kindermatinee en radicale poëzie. Festival Stranger Than Paranoia in Tilburg toont dit jaar opnieuw een vernieuwend, eigenzinnig gezicht. Eén zekerheid slechts kent het festival: de periode waarin het festival wordt gehouden. Dat is de tijd rond kerstmis en nieuwjaar.

Het evenement in Paradox wil bezoekers confronteren met grensoverschrijdende muziek en etaleert zich als een vergaarbak van prachtige toevalligheden en onverwachte belevenissen. Neem de editie van dit jaar, die zich afspeelt tussen 24 en 29 december en waarin nu zelfs plaats is voor een theaterimprovisatie, die gebaseerd is op drie noten. Of een kindermatinee, die op een vrolijk anarchistische manier wordt samengesteld. Of radicale muzikale poëzie van de Tilburgse dichter Nick J. Swarth.

Een greep uit het programma maakt duidelijk, dat Stranger Than Paranoia 2004 weer heel anders is dan de voorgaande elf keer. Colombiaanse klanken, elektronisch aangestuurde tapdans, jazz, eigentijdse gecomponeerde en geïmproviseerde muziek, flamenco, funk, bigbandmuziek: het stuift allemaal in vijf avonden voorbij.

Opvallend in de programmering, al vanaf het begin van het festival in handen van musicus/componist Paul van Kemenade, is 'De Magneet', een zevenkoppig ensemble, waarin Nederlandse en Belgische improvisatiemusici zich hebben gevonden. De openings-avond, 24 december, kent zijn eigen traditie met de aanwezigheid van het Paul van Kemenade Quintet. Al treedt het vijftal nu aan in wisselende bezettingen. Het kwintet wordt in tweeën gedeeld om zo de strijd aan te gaan met een strijkkwartet. Voor wie daar ongerust van wordt: kerstmis wordt echt weer ingeluid door het voltallige kwintet, precies als op alle voorgaande kerstavonden. Dit jaar is ook het duel op twee vleugels weer terug. En ook wordt Stranger Than Paranoia op 29 december weer afgesloten met een big band. Dat is de veertienkoppige Belgische kolos Flat Earth Society van Peter Vermeersch.

Dit artikel werd geschreven door Rinus van der Heijden en verscheen eerder in het Brabants Dagblad

Klik
hier voor het volledige programma van Stranger Than Paranoia 2004.

(Anoniem, 16.12.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.