Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


De fraaie bende van Fraanje (foto: Cees van de Ven)

De fraaie bende van Fraanje slaat weer toe in het Verkadehuis
zondag 19 december 2004, Verkadehuis, Roosendaal

Het is zondagavond 19 december. Peter Kesseler optimaliseert de belichting en sleutelt nog wat aan de geluidsinstallatie en pianist Harmen Fraanje brengt ondertussen de Glühwein die straks gratis kan worden gedronken, op temperatuur. Dan zwaait de voor-deur open en het eerste bendelid doet zijn intrede. Bert Joris, de Belgische trompettist/
componist/arrangeur bespiedt de werkplek en speelt wat om de akoestiek te 'proeven'. Dan doet de echte zware jongen zijn entree: bassist Hein van de Geyn. Hij speelt vanavond net als Fraanje in zijn geboorteplaats Roosendaal. Als tenslotte ook Joost van Schaik zijn laatste cimbaal tot tevredenheid gepositioneerd heeft, trekt men zich even terug om tot een consensus te komen over het programma. Inmiddels is de zaak gevuld met - naar later zal blijken - gemotiveerd en de koopzondag mijdend luisterpubliek.

Het zou een mooi laatste concert van het jaar worden, dat stond bij voorbaat vast, het voelde weer goed. Een gelegenheidsformatie van formaat die van deze samenkomst een interessant concert maakte. 'Footprints', 'It Could Happen To You', 'How Deep Is The Ocean'... zomaar een greep uit het repertoire. 'My Funny Valentine' in een bijzonder arrangement van Fraanje en verbijzonderd door subtiel spel van Bert Joris. Hij maakte zijn gevestigde reputatie vanavond waar.

Joris is een compleet musicus. Hij beschikt over een mooi geluid op trompet en bugel en improviseert ideeënrijk en met aansprekende verhaallijnen. Geworteld in de klassieke muziek is hij naast een begenadigd trompetist ook een veelgevraagd componist voor onder andere symfonische werken, strijkkwartetten, film- en big bandmuziek. Hij doceert twee dagen per week aan de Zwitserse Jazz School in Bern. Recentelijk ontving Bert Joris de opdracht om een avondvullend programma te componeren voor de Filharmonie van Vlaanderen, met daarin geïntegreerd het Brussels Jazz Orchestra. Dit werk zal in het voorjaar van 2006 in Antwerpen in première gaan.

Hein van de Geyn en Joost van Schaik faciliteerden Fraanje en Joris optimaal om wederom een fraaie uitvoering van Fraanjes 'Sonatala', dat door elke 'bende' gespeeld wordt, aan de reeks toe te voegen. Ook in het nieuwe jaar mag Harmen Fraanje doorgaan met het formeren van fraaie bendes die het Verkadehuis zullen veroveren...

Een fotoimpressie van dit concert vind je
hier.

(Anoniem, 22.12.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.