Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


John Engels (foto: Cees van de Ven)

Masterclass John Engels: 'Dat rammelt, vogels'

Acht drummers uit Eindhoven en omstreken volgden op 12 november op uitnodiging van de stichting Live Jazz Promotions een masterclass van John Engels, een van Nederlands beste jazzdrummers. Een bijzondere middag in het Eindhovense café Kraaij en Balder...

"Niet instuderen wat anderen doen, maar er je eigen ding van maken." Dat is de belang-rijkste boodschap van Engels aan zijn studenten, die hij met een sappig Amsterdams accentje steevast met 'vogels' aanspreekt. Engels speelt, klapt of zingt een ritme voor, waarna er nagespeeld moet worden. Kritisch, maar opbouwend, beoordeelt hij het spel. "De twee maten rust zijn al voorbij hoor. Dat rammelt als de tering. Een ballad moet langzaam, alsof het bijna stilstaat." Al snel is er chemie tussen de leraar en zijn leer-lingen: "Mooi, je pikt het snel op. Laat het golven, zoek de kleur op van je instrument." Pianist Jaap van der Voet en bassist Harry Emmery begeleiden de meester als hij in jazz-standards als 'Caravan' en 'Body And Soul' laat horen hoe het moet. "In de ritmesectie moet je elkaar opzoeken... net als in een huwelijk."

Slechts drie van de acht drummers doen actief mee op hun eigen drumset. De anderen kijken liever de kat uit de boom. "Schroom," denkt John Maasakkers (35). "Maar mijn nieuwsgierigheid overwint dat wel." Maasakkers zuigt alles wat Engels zegt en voordoet op als een spons. "John is een van mijn helden. Zoveel ervaring, zoveel gevoel in zijn spel. En hij blijft verrassen." Ook Johan Reijnders (37) wil graag wat opsteken van de masterclass. "Engels is één brok ervaring. Hij speelt zo subtiel en genuanceerd..."

De drummers krijgen ook praktische aanwijzingen over hun instrument. "Als het vel van je snaretrom te glad is, pak dan gewoon een stuk schuurpapier." Hij vraagt Maasakkers zijn toms eerst goed te stemmen en laat aan Reijnders zien dat hij zijn stokjes losser moet vasthouden. Maar dan komt Engels weer bij de kern van zijn verhaal. "Het gaat vooral om bezieling. Het moet van binnenuit komen."

Foto's van deze masterclass vind je
hier. NPS Output heeft televisie-opnamen gemaakt van de masterclass. Deze worden verwerkt in een documentaire over John Engels die op 16 februari 2005 wordt uitgezonden.

Dit verslag verscheen eerder in Eindhovens Dagblad

(Erno Mijland, 17.11.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.