Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Joe McPhee (foto: Serge Vincent, www.jazzvalley.com)

Joe McPhee in Utrecht

Op zaterdag 11 december concerteert in het Utrechtse SJU Jazzpodium de vermaarde Amerikaanse multi-instrumentalist (vooral saxofoon en trompet) Joe McPhee, met zijn kwartet bestaande uit saxofonist Daunik Lazro, gitarist Raymond Boni en bassist Claude Tchamitchian.

De in 1939 in Miami geboren McPhee leerde van zijn vader trompet spelen en noten lezen. Na de militaire dienst vertrok hij in de zestiger jaren naar New York, waar hij debuteerde in Clifford Thornton's New Art Ensemble. In die periode begon hij ook saxofoon te studeren. Na zijn platendebuut – Clifford Thorntons 'Freedom And Unity' op het Third World-label – maakte hij zijn eigen platen 'Underground Railroad' (1969), 'Nation Time'
(1970) en 'Trinity' (1971). In zijn muziek spelen traditie, structuur en emotionaliteit een grote rol. Hij speelt inside en outside, hoog en laag, tonaal en atonaal, luid en zacht.
Hij speelt de akkoorden en hij speelt free jazz.

Begin zeventiger jaren begon een langdurige samenwerking met Werner Uehlinger's Zwitserse HatHut label. Tot 1982 werden op dat label een elftal albums opgenomen, waaronder: 'Black Magic Man', 'The Willisau Concert', 'Rotation', 'Old Eyes And Mysteries' en 'Tales & Prophecies'. Heden ten dage is HatHut een van de belangrijkste onafhankelijke labels op gebied van jazz en hedendaagse muziek. Vanaf 1982 maakte McPhee tientallen opnames op labels zowel in Canada als Europa, o.a. voor HatArt, Sackville, CELP, CIMP en Cadence.

Nog steeds is Joe McPhee zeer actief als uitvoerend musicus. Hij werkt regelmatig samen met collega-blazers als Peter Brotzmann (diens Chicago Tentet), Evan Parker, Ken Vandermark en Mats Gustafsson. 'His magical take on avant-garde sax remains one of the wonders of the scene. He still has one of the most beautiful tones on the planet, even when he's reaching for jazz's outer limits.' Aldus de New York Times.

Voor liefhebbers van hedendaagse moderne jazz loont het zeer de moeite het concert van Joe McPhee in Utrecht bij te wonen.

(Jacques Los, 26.11.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.