Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


As Guests (foto: Cees van de Ven)

Dubbelconcert in Paradox - Part 1: As Guests
vrijdag 29 oktober 2004, Paradox, Tilburg

De Young VIPs tournee is een jaarlijkse gelegenheid om kennis te maken met bijzondere talenten uit een nieuwe generatie jazzmusici. As Guests werd dit jaar winnaar van de Dutch Jazz Competition.

Het dubbelconcert werd geopend door As Guests. Deze formatie bestaat uit vibrafonist Miroslav Herák, pianist Michal Vaňouček (beiden afkomstig uit Slowakije), de Belgische bassist Janos Bruneel en drummer Joao Lobo uit Portugal. Kenmerkende elementen in deze formatie zijn het compacte, homogene groepsgeluid en voortreffelijke samenspel. Alles klinkt fris, soepel en harmonieus. De composities zijn veelal van Vaňouček en Herák en passen als een handschoen.

Unisono riffs zoals in 'Ego' en Coplands 'Vivace' liepen gesmeerd. Dit lastige up-tempo stuk, met een drumsolo van Joao Lobo, werd subliem en zelfverzekerd gespeeld. In het langzame 'Theresia' wist men een beklemmend fraaie sfeer te creëren. Swingtime was het in 'Marc The Questionable' van Bruneel. Dit stuk begon in alle rust, kantelde naar een swingend uptempo, om tenslotte weer terug te keren naar het langzame begintempo.

Janos Bruneel beschikt over een grote bastoon met veel 'hout'. Hij soleerde boeiend en zuiver met veel tweeklanken. Het publiek luisterde ademloos, duidelijk onder de indruk van deze improvisatie. Drummer Lobo was visueel bescheiden aanwezig, maar buitengewoon hoorbaar met zijn interactieve spel, alertheid en anticipatie. Herák en Vaňouček, die elkaar blindelings wisten te vinden, waren trefzeker op vibrafoon en piano: een weldadig luistergenoegen.

As Guests speelt in het herkenbaar idioom van het legendarische Modern Jazz Quartet, maar voegt zoveel eigens toe dat een eigen muzikale statuur ontstaat. Deze formatie zal gaandeweg alleen maar groeien, maar dwong in Tilburg nu al respect af met dit muzikale statement.

Klik
hier voor een fotoverslag van dit concert.

(Anoniem, 23.11.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.