Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Paulien van Schaik (foto: Cees van de Ven)Hein van de Geyn (foto: Cees van de Ven)

Dampende bop en breekbare ballads
zaterdag 20 november 2004, Muziekcentrum, Eindhoven

De top van de Nederlandse jazz toert momenteel onder de titel Jazz Impuls door Nederland in een serie van 120 dubbelconcerten. Op 20 november deden in dit kader drie acts het Muziekcentrum in Eindhoven aan. Het werd een avond vol betoverende zelfexpressie.

Voor de pauze speelde het Benjamin Herman Quartet een set dampende jaren vijftig-bop. Hammond-organist Carlo de Wijs legde met al zijn ledematen de basis: blootsvoets speelde hij zijn baslijnen, terwijl hij in een soms onnavolgbaar tempo de toetsen en de registers van zijn instrument bewerkte. Speciale gast van het kwartet was Bird Award-winnaar Toon Roos. Met zijn vette saxgeluid was hij de 'honker' naast de vriendelijke Herman op altsax. Vooral als de twee blazers tweestemmig speelden of korte dialoogjes aangingen, sprongen de vonken ervan af. De 23-jarige drummer Joost Kroon - uit Hermans New Cool Collective - liet horen een grote belofte te zijn. Hij swingt als een trein en kan alleen nog maar beter worden, bijvoorbeeld door zijn slagwerk nog wat transparanter te maken. Gitarist Jesse van Ruller was bescheiden aanwezig. Zijn spel was vingervlug en functioneel, maar ging vaak kopje onder in de draaikolk van geluid die zijn companen neerzetten.

Na de pauze brachten de internationaal vermaarde contrabassist Hein van de Geyn en vocaliste Paulien van Schaik muziek waarbij je een speld kon horen vallen. Het duo stelde zich kwetsbaar op in breekbare, tedere ballads, vooral standards als 'But Not For Me' en 'Cry Me A River'. Kippenvel. Fantastisch ook om te zien hoe Van de Geyn helemaal één is met zijn instrument.

In de derde set liet zangeres Fay Claassen zich begeleiden door pianist Marc van Roon. Claassen heeft een soulvolle, dynamische en licht hese stem. Ze bracht positieve, poëtische teksten, waarin ze veel van zichzelf legde. Van Roon begeleidde met verrassende accenten. In de toegift kwamen Claassen en Van Schaik met hun begeleiders samen terug op het podium voor het geestige slotakkoord. In de Bud Green-klassieker 'Do Something' smeekten ze een leuke man om het initiatief te nemen voor een beetje romantiek. Een mooi slot van een mooie jazz-avond.

Klik
hier voor meer informatie over Jazz Impuls. Of klik hier voor een interview met organisator Bob Hagen.

Deze recensie verscheen eerder in Eindhovens Dagblad

(Erno Mijland, 27.11.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.