Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Jasper Blom en zijn processor (foto: Maarten van de Ven)

What about Red, Yellow & Blue?

Toen na afloop van het meeslepende concert van
Trio DNS in de Arnhemse Derde van Mahler op 21 september de kruitdampen eenmaal waren opgetrokken, bleek het reeds half twaalf te zijn, terwijl de pauze nog moest komen en het tweede concert van de avond, het trio Red, Yellow & Blue, nog moest beginnen. Ga er bovendien als bezoeker maar eens aanstaan na zo'n intense luisterervaring. Kortom geen ideale omstandigheden om dan nog met een optreden te beginnen. Zeker niet als je zoals saxofonist Jasper Blom ook al hebt gefungeerd als gastsolist in zo'n voorgaande setting...

Maar Blom op tenorsax, Martijn Vink op drums en Mark Haanstra, als vervanger voor de verhinderde bassist Frans van der Hoeven, kweten zich uitstekend van deze op het oog ondankbare taak, al beperkten afspraken in verband met geluidshinder hen helaas tot een korte set van vier stukken. Het "in een tweedehands boekhandel gevonden" Amerikaanse volksliedje 'My Father Gave Me An Acre Of Ground' begon met een lang aangehouden, resonerende grondtoon, die werd uitgebouwd tot een noisy en hypnotiserende sound-scape die deed denken aan bands als Hula en Tortoise. Verder weerklonk distortion en echo uit de 'effectenbak', die Blom naast zich had staan. En daar doemde na een versnelling van Vink dan opeens een aantrekkelijk, simpel themaatje op!

In Bloms 'Statue Of Liberty' creƫerde de saxofonist een ritmisch patroon op de kleppen van zijn instrument, daarbij ondersteund door de andermaal voortreffelijke Vink. Het grappig getitelde 'Popband Demo For A Major Record Deal' was opgebouwd rond een inderdaad catchy melodie. Hier toonde Haanstra, in een solo met een speech-like basgeluid, zich een pakkend verteller. Zangerig, scattend en funky. Vink lardeerde het geheel fijnzinnig met afwisselende grooves, waarop Blom afrondde met een overstuurd coda. Het korte optreden werd mooi besloten met een prettig gestoorde, alt.funk-achtige uitvoering van de Beatles-klassieker 'I Want You', waarin Blom welbewust de uithoeken van de compositie opzocht, met fraaie dubbeltonen en krachtig spel.

De muziek van Red, Yellow & Blue vraagt van de luisteraar dat hij of zij zich openstelt; dit is muziek die je echt op je moet laten inwerken voor het beste resultaat, kinda druggy. Een trio dat een herkansing verdient als hoofdact.

(Anoniem, 12.10.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.