Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Rob van den Broeck (foto: Maarten van de Ven) André Nendza & Jasper Blom (foto: Maarten van de Ven) Yonga Sun (foto: Maarten van de Ven)

Urgentie en energie uit de jaren zestig herbeleefd met Trio DNS

Een beter begin van het seizoen had Stichting Jazz in Arnhem zich niet kunnen wensen; bij het dubbelconcert van Trio DNS en Red, Yellow & Blue in De Derde van Mahler, de foyer van Musis Sacrum, hingen op dinsdagavond 21 september jl. de geïnteresseerden met de benen buiten. Drummer Yonga Sun, afgestudeerd op het Arnhemse conserva-torium, had zijn e-mailcontacten ten volle benut, en dat - gepaard aan het feit dat pianist Rob van den Broeck en de Duitse bassist
André Nendza beiden (gast-)docenten van datzelfde conservatorium waren - zorgde voor een uitstekende, geïnteresseerde entourage in dit verder als vanouds 'commercieel-onverschillig' etablissement.

Trio DNS, met als gast tenorsaxofonist Jasper Blom, bezwoer de zaal met een ongemeen intense set, die maar liefst anderhalf uur duurde, zonder ook maar één dull moment. Coltrane-achtige energieke en meanderende muziek, die de exploratiedrang van de jaren zestig uitademde. Veel indruk maakte Van den Broeck, die - gebruik makend van het volledige toetsenbord - vanuit krachtige pianopartijen constant op zoek was naar de essentie en onverwachte openingen in het muzikale spectrum. Hij sleepte de luisteraar zodoende mee in zijn gedachten- en gevoelswereld. Nendza en Sun manifesteerden zich eveneens uitstekend. Eerstgenoemde stutte het geheel op onontkoombare wijze; hij speelde met veel inlevingsvermogen en uitte zich op expressief-exploratieve wijze in zijn boeiende solo's. Yonga Sun bewees zich als een vakbekwame facilitator met trefzeker en smaakvol drumwerk, zonder opdringend te zijn. In een aantal nummers - op Sun na droeg iedere muzikant materiaal aan - toonde Jasper Blom aan dat hij naadloos pastte in het geheel, of dat nu was met een warm, 'hees' tenorgeluid dan wel met high energy play.

De setlist was divers en boeiend. De door Rob van den Broeck geschreven opener 'Interaction' werd met een McCoy Tyner-achtige drive gespeeld. Nendza's melancholieke en serene 'The Concept Of North' kende frisheldere pianolijnen en veel spanningsbogen. 'Isaac' van Jasper Blom meanderde met een Coltrane-achtige drone en bracht ontladende momenten met een zelfverzekerd klinkende Blom. De Gershwin-klassieker 'My Man's Gone Now' werd op magistrale wijze ingeleid door Van den Broeck, waarop Nednza een plotse groove inzette die werd opgepikt door Sun met rimshots en pittige roffels. "Het lijkt een beetje op de tune van 'The A-Team'," kondigde de pianist zijn 'Mars' aan. Yonga Sun kleurde perfect in met incidentele tomslagen en bekkenwerk, terwijl Van den Broecks pittige blokakkoorden de ontketende Blom voortstuwden. Het hoogtepunt van de set kwam met 'Ontim' (Blom) dat de urgentie en energie van de jaren zestig deed herleven. Van den Broecks afsluitende 'One For McCoy' was een passend eerbetoon aan deze pianist met intens spel en bijpassende experimenteerdrift in tempo en klank.

Na afloop aan het trio Red, Yellow & Blue de ondankbare taak hier nog iets aan toe te voegen. Hoe ze dat afging leest u binnenkort op Draai om je oren... Klik hier voor de fotopagina van het concert van Trio DNS.

(Anoniem, 5.10.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.