Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Martijn van Iterson Quartet (foto: Cees van de Ven)

'Jazzadel verplicht': Bird Award-winnaar Martijn van Iterson levert het bewijs

Het was een memorabel concert, vrijdag 8 oktober bij Jazz at the Crow in Eindhoven. Van Itersons kwartet stak in een blakende vorm. Het concert stond geheel in het teken van de onlangs verschenen cd
'The Whole Bunch', die overal een goed onthaal vindt.
Van Iterson liet het aandachtige publiek, waaronder enkele prominente regionale jazz-gitaristen, horen waarom men hem dit jaar de Bird Award toekende. Karel Boehle (piano) had hier zijn debuut en nam door zijn dynamisch en verbluffend spel iedereen voor zich in. Bassist Frans van Geest had niet veel tijd nodig om drummer Hans van Oosterhout muzikaal te vinden. Van Oosterhout was op het laatste moment opgeroepen om Martijn Vink te vervangen (hij ontving op de dag zelf per post de cd met de te spelen stukken!).

Wat een genoegen om Van Oosterhouts creatieve spel en alertheid wederom te ervaren. Gelukkig heeft hij na een lang verblijf in diverse buitenlanden weer even zijn homeland opgezocht. Men zal ongetwijfeld weer veelvuldig een beroep op hem doen. Samen met van Geest vormde hij een heerlijke ritmetandem. Tricky stops, interactie, stuwen, ondersteunen, plagen en uitdagen: het was er allemaal bij Van Oosterhout, tot zichtbaar genoegen van zijn medemuzikanten. Een dreamteam!

Martijn, toch meer speler dan prater, kondigde de stukken op een sympathieke manier aan. Zo weten we nu dat de compositie 'Chez Elly' geschreven is voor Elly, de vrouw van wijlen Wim Overgaauw, Van Itersons leraar op het concervatorium. Hij was er kind aan huis en zij overlaadde hem vaak met eten en drinken. Het aandachtige publiek heeft zeer genoten. Ook tijdens het spelen gonsde het regelmatig bijval. Alle composities waren een lust voor het oor. Als apotheose van dit bijzondere concert klonk een vulkanische uit-voering van 'Smoking In The Backyard'. Zeven jaar hebben we op Van Itersons cd moeten wachten, maar het heeft geloond!

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

(Anoniem, 14.10.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.