Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


De fraaie bende van Fraanje (foto: Cees van de Ven) Verkadehuis - Roosendaal

Fraanje brengt een fraaie bende in het Verkadehuis

Gelukkig zijn er nog steeds jazzliefhebbers die ondanks de subsidietegenwind toch kans zien jazz een podium te bieden en nieuwe initiatieven te ontwikkelen, zoals de unieke formule van dubbelconcerten van
Bob Hagen, maar ook het initiatief van Peter Kesseler en pianist Harmen Fraanje: in Kesselers Verkadehuis in Roosendaal worden eenmaal per maand bijzondere jazzconcerten verzorgd, zonder enige subsidie. Accommodatie, akoestiek en ambiance zijn er goed en het publiek heeft er alle aandacht.

Zondagmiddag 24 oktober was er het optreden onder de titel 'De fraaie bende van Fraanje' met de Noorse bassist Mats Eilertsen, drummer Hans van Oosterhout en de getalenteerde jonge tenorsaxofonist Guilhem Verger uit Frankrijk. In 'Lilia' van Nascimento blies Verger zijn sax aan zonder mondstuk en ontlokte daarmee een zeer bijzonder geluid, dat het midden houdt tussen sax en trompet. Met dit openingsstuk imponeerde hij al meteen verbluffend. Je besefte als bij donderslag met welk een bijzonder muzikant we hier te maken hadden. Met de aria 'E Lucevan Le Stelle' uit de opera 'Tosca' van Puccini bleef men aanvankelijk dicht bij de overbekende melodielijn, maar gaandeweg verliet men het rechte (melodie-)pad en vonden Fraanje en Verger in krachtige en pakkende improvi-saties hun persoonlijke expressiemogelijkheid. Met 'Sukha', een compositie van Eilertsen, begon men aan de tweede set. In een arrangement van Fraanje beleefde 'My Funny Valentine' hier zijn tweede verfijnde en weer verder gerijpte uitvoering. Gepassioneerd en hartstochtelijk ontwikkelt deze standard zich als een waar liefdesepos. Er waren pak-kende soli van Eilertsen en Veger in Kenny Wheelers '’Smatter'. Na een compositie van Verger, 'Moving Deepness', besloot deze 'fraaie bende' het concert met Fraanje's eigen 'Sonatala', ingeleid door een prachtige bassolo van Mats Eilertsen. Vanuit het hoge koude Noorwegen bracht hij hier vanmiddag zijn weldadige warme laag.

Verger blies zich probleemloos in de harten van de aanwezige jazzliefhebbers en het laat geen enkele twijfel: van deze nog jonge Guilhem Verger, een 20-jarige student psycho-logie uit Narbonne, zullen we nog veel gaan vernemen. Zijn toon en spel hebben nu al persoonlijkheid en karakter en hij speelt verbazingwekkend volwassen, boeiende en opmerkelijke betogen. Over Van Oosterhouts aandeel in dit concert kan ik weer kort zijn. Het blijft een onverminderd genoegen om waar te nemen hoe hij met zijn sensibele en geëngageerd klank- en kleurenspel van grote betekenis is in elke formatie. Met zijn fijnbesnaard en lyrische spel zocht Fraanje in de beperking zijn meesterschap en liet de toehoorders nog genoeg te raden over. Maar naast zijn zo gewaardeerde introverte en soms spaarzame speelwijze horen we nu vaker ook zijn extraverte, energieke spel ...en dat komt aan!

Het coda van deze geslaagde middag was van Kesseler. Hij liet de musici en anderen na afloop kennis maken met zijn smakelijke culinaire improvisaties. En die mochten er ook zijn!

Klik hier voor een fotoverslag van het concert.

(Anoniem, 29.10.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.