Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Agog & Zapp (foto: Cees van de Ven)

De wonderlijke symbiose van Agog meets Zapp

Een jazztrio en een strijkkwartet: levert dat niet een huwelijk op met wringende schoenen tussen jazz en klassiek? Op maandag 18 oktober gaven Agog en Zapp het ontkennende antwoord tijdens een concert in café Wilhelmina in het kader van de Tromp Biënnale.

Agog meets Zapp is geen gelegenheidsformatie: sinds april van dit jaar - nadat hun gezamenlijke cd verscheen - bezocht het orkest al tien Nederlandse podia. En nu kreeg het publiek in Eindhoven deze wonderlijke symbiose voorgeschoteld. De zeven instrumen-talisten brachten verfrissende samenklanken voort, uitgewerkt in een gevarieerd reper-toire van venijnige funk, dynamische jazz en melancholieke ballads. Associaties met romantisch klassiek, lichtvoetige hot club-jazz, zigeunerfolk en vette rock werden als specerijen gedoseerd op dit originele gerecht, maar overheersten nergens de smaak.
Het eindresultaat was licht verteerbaar, maar interessant in ritmiek en melodie.

Een hoofdrol was weggelegd voor gitarist Frank Wingold, die de meeste stukken voor het orkest schreef. In de tweede set opende Zapp met een door hem geschreven stuk voor strijkkwartet. Erg mooi. Met akoestische en elektrische gitaar, een batterij aan effect-apparatuur, maar vooral een duizelingwekkende speltechniek en interessante melodieën zette hij letterlijk en figuurlijk de toon voor de meeste nummers. Leuk waren zijn tokkel-conversaties met de strijkers. Bassist Mark Haanstra zette er ronde, vloeiende baslijnen tegenover in zijn herkenbare stijl met veel gevoel voor funk. De Zapp-strijkers - uiteraard met uitzondering van cellist Emile Visser - leefden zich staand uit. Dat gaf altviolist Oene van Geel de mogelijkheid af en toe zijn tekenfilmfiguur-achtige dansjes te doen. Het was een uiting van het plezier dat de band had op het podium: er was veel interactie en er werden grapjes gemaakt. Het publiek genoot van harte mee.

Klik
hier voor foto's van dit concert.

Deze recensie verscheen eerder in Eindhovens Dagblad

(Erno Mijland, 21.10.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.