Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Yuri Honing Trio

Yuri Honing Trio in oriëntaalse sferen

Een nieuw repertoire en een tournee door Zuid-Amerika op stapel... het podium van Jazz at the Crow in café Kraaij & Balder te Eindhoven was op vrijdag 3 september voor het Yuri Honing Trio dé plek om te presenteren en te try-outen.

Yuri Honing (tenorsax), Tony Overwater (bas) en Joost Lijbaart (drums) speelden werk van de in eigen beheer opgenomen cd die in oktober uitkomt. Het concert was daarnaast een voorbereiding op de tournee die het trio binnenkort door Zuid-Amerika gaat maken. De drie treden al 15 jaar samen op en hebben een perfecte vorm van samenspel bereikt, waarbinnen de kwaliteit van elke muzikant afzonderlijk goed tot zijn recht komt. Honing beschikt over een brede lyrische toon, waarbij zijn technisch kunnen zijn artisticiteit nooit in de weg zit. Overwater haalt een bijzonder mooie klank uit zijn bas, waardoor zijn virtuoze solo's noot voor noot zijn te volgen. En Lijbaart is een zeer subtiel drummer met veel variatie in zijn spel.

Voor een aandachtig luisterend publiek bracht het trio een afwisselend programma: ingetogen tegenover up tempo, Braziliaanse tegenover oriëntaalse nummers. In het stuk 'Oceano' van de Braziliaanse componist Djavan begeleidde en soleerde Tony Overwater op een elektrische viola da gamba. De specifieke klank van dit instrument verleende deze compositie een bijzonder cachet. De viola da gamba, voluit tenorviola da gamba, was gedurende twee eeuwen (1550-1750) het belangrijkste lage strijkinstrument van de Europese kunstmuziek. Hij werd gebruikt voor begeleiding, maar ook als solo-instrument. In de 18e eeuw werd hij verdrongen door de cello. Momenteel beleeft het instrument een comeback. In de pauze was er veel belangstelling voor de elektrische versie van het aloude instrument, waarvan er tot nu toe maar een paar zijn gebouwd. Overwater moest veel vragen beantwoorden en gaf een kleine demonstratie. Het concert werd afgesloten in oriëntaalse sferen met het nummer 'Bagdad' in 5/8 maat, bepaald niet eenvoudig om uit te tellen.

Als het het trio tijdens hun Zuid-Amerikaanse tournee speelt als bij Kraaij en Balder, is succes verzekerd!

Klik
hier voor de fotopagina van dit concert.

Tekst: Ton Suasso
Foto: Maarten van de Ven

(Erno Mijland, 9.9.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.