Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Pharoah Sanders

Pharoah Sanders in het Bimhuis

Een beetje stram in de benen, kekke zilvergekleurde schoenen, idem broek naar de laatste snit en fluwelig zeegroen hemd: dat is Pharoah Sanders. Een der laatsten van de free jazz-beweging. Evenals Archie Shepp is hij in de slipstream van de innovatieve John Coltrane in beeld gekomen. Hij speelde mee in een van de heftigste avant-garde groepen van Coltrane. Na diens dood in 1967 maakte Sanders furore met talrijke opnamen op het Impulse-label. Zonder de avant-garde speelwijze te verloochenen is Sanders' muziek de laatste jaren meer op mainstream en easy funk geörienteerd, met spirituele en afrobeat invloeden.

In een uitverkocht Bimhuis speelde de legendarische saxofonist (hij wordt 64 in oktober) woensdagavond 22 september met zijn kwartet in een lange set een overdonderend concert. Sanders wist zich geruggesteund door een sublieme all-star ritmegroep. Vooral pianist Orrin Evans maakte een grootse indruk. Niet alleen begeleidde hij uiterst subtiel en aanvullend muzikaal, ook zijn solo's waren juweeltjes qua opbouw, techniek en passie. Hij is absoluut een nieuw pianotalent. In de aloude standard 'Body And Soul' - als duo ingezet – was het musiceren van zowel Evans als Sanders van uitzonderlijk hoog gehalte. Pharoah's prachtige zangerige toonvorming was in deze setting optimaal te beluisteren.
Bassist Matthew Garrison (zoon van Coltrane's bassist Jimmy) vertoonde met veel bravoure zijn technische mogelijkheden. Vaardig en zeer snel aan de snaren van zijn basgitaar, dat wel, maar hij had zowel de volumeknop als zijn virtuositeit een tandje kunnen minderen.

Will Calhoun, drummer van Living Colour, begeleidde lekker groovy en produceerde enkele spannend opgebouwde drumsolo's. Hij wist eveneens goed gebruik te maken van de sampletechnieken en daardoor het kwartetgeluid te verrijken. Vooral in het laatste nummer voor de toegift waarin Calhoun een opwindende sample-drumsolo inzette, werd op basis van de verworvenheden van de free jazz gemusiceerd. Sanders toonde zich hier de oude meester. Hij bediende zich van multiphonics, growl tones en high notes, waar-door de tijden van de heftige free jazz leken terug te keren.

De combinatie van traditioneel musiceren en het toepassen van avant-garde technieken plus een fraaie toonvorming maken Pharoah Sanders tot een uniek musicus en een van de groten van de jazz.

Foto:
website Pharoah Sanders

(Jacques Los, 28.9.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.