Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Yuri Honing logo Jazz At The Crow

Extra concert bij Kraaij & Balder door het Yuri Honing Trio

In het kader van een extra Jazz at the Crow-concert treedt op vrijdag 3 september het Yuri Honing Trio op in café Kraaij & Balder aan de Strijpsestraat 79 te Eindhoven.

Tenorsaxofonist Yuri Honing, bassist Tony Overwater en drummer Joost Lijbaart spelen al meer dan twaalf jaar samen. Door hun vele tournees zijn zij een van de meest bekende en gewaardeerde jazzgroepen in Europa geworden.

Yuri Honing heeft zich in de loop der jaren bewezen als een veelzijdige saxofonist. Met zijn trio verhief hij popliedjes tot nieuwe standards. Als lid van Whitehouse bleek hij ook uit de voeten te kunnen met jazzrock. Met de groep Oriënt Express assimileert hij moeiteloos invloeden uit Iran en Syrië. Ook in zijn duetten met Misha Mengelberg laat hij zich gelden als een improvisator van formaat. Op 8 maart 2001 nam hij in New York samen met jazzgrootheden als Paul Bley (piano), Gary Peacock (bas) en Paul Motion (drums) de cd 'Seven' op, waarop ook zijn eigen composities te beluisteren zijn. In 2002 ontving hij een Edison Jazz Award.

Bassist Tony Overwater studeerde in 1989 af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij won de Podiumprijs van de Stichting Jazz en Geïmproviseerde Muziek in Nederland (SJIN) en maakte met David en Sunny Murray tournees door Europa. Overwater componeert en speelt muziek voor film, modern danstheater, eigen formaties en groepen waarin hij sideman is. Voor zijn cd 'OP', een hommage aan de legendarische bassist Oscar Pettiford, kreeg hij in 2001 terecht een Edison. In 2002 ontving hij de VPRO/Boy Edgar Prijs.

Joost Lijbaart begon met drummen toen hij zeven jaar oud was. Later bezocht hij het Hilversumse Conservatorium, waar hij afstudeerde in 1991. Tijdens zijn conservatorium-
tijd ging Lijbaart naar Senegal (West-Afrika) om bij de legendarische DuDu en Ali un D’Aya Rose Afrikaanse percussie te studeren. Tijdens en na zijn studie werkte hij met jazz, pop en geïmproviseerde muziek, maar ook met moderne klassieke muziek en dans. Hij speelde in veel verschillende groepen en met musici als Michiel Borstlap, Theo Loevendie en Wim Overgaauw.

Het concert begint om 21.30 uur. De toegang is gratis.

Tekst: Ton Suasso
Foto: Cees van de Ven

(Anoniem, 1.9.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.