Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Miroslav Vitous

North Sea Jazz impressies: Miroslav Vitous Quartet

De aankondiging vooraf dat deze bassist ooit aan de wieg stond van de fusionformatie Weather Report gold sowieso al niet meteen als een aanbeveling voor mij. Zeker niet toen bleek dat Vitous tijdens het concert meer bezig was met zijn basgeluid en zijn sampler dan met zijn medemusici. Er was nauwelijks sprake van enige chemie tussen de leider en de bandleden, al leek het met Adam Nussbaum, een puike drummer, wat beter te klikken. Als er al sprake was van chemie was dat die tussen de leider en zijn ego. Deze nogal egoïstische instelling van de in Praag geboren bassist zorgde ervoor dat de in aanzet interessante losse muzikale componenten nooit werden omgezet in een coherent geheel.

Het hele concert werd bovendien ontsierd door Vitous' kitschy strings- en koorsamples, die totaal misplaatst waren. Een aantal goed gestarte en neergezette nummers werden zo vakkundig om zeep geholpen. De ook als BBC-presentator bekende pianist Julian Joseph moest vaak werkeloos toezien. Hij leek wel verdwaald, in een verkeerde formatie terechtgekomen. Joseph werd nauwelijks in het concert betrokken en keek af en toe alsof hij een signaal van Vitous verwachtte dat hij kon vertrekken. Ook saxofonist Bob Malach kon ondanks een aantal prima solo's geen stempel drukken op het concert.

Zo viel er muzikaal dus weinig te beleven. Het all-encompassing basgeluid van de leider eiste mede door het volume teveel de aandacht op. Vitous mag dan een groot bassist zijn in de jazz, een teamplayer als Dave Holland toonde hij zich deze avond in ieder geval niet. Een concert om maar snel te vergeten van dit op het oog en oor zomaar in elkaar geflanst kwartet.

Gezien: zaterdag 10 juli, in de Rembrandtzaal. Klik
hier om enkele foto's van het concert te bekijken.
Deze recensie is de vierde in een reeks concertverslagen van het North Sea Jazz Festival 2004.

Foto & tekstbijdragen: Cees van de Ven

(Anoniem, 26.7.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.