Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Louis Sclavis-Michel Portal Quartet

North Sea Jazz impressies: Louis Sclavis-Michel Portal Quartet

Twee avontuurlijke Franse jazziconen stonden zaterdag 10 juli zij aan zij op het podium van de Rembrandtzaal. Rietblazers Sclavis en Portal maakten hun reputatie volledig waar, en toonden en passant aan dat publiek helemaal niet altijd op de vlucht slaat zodra je met anspruchsvolle avantgardistische jazzmuziek komt aanzetten. De formatie was even zichtbaar verrast door als ingenomen met de grote bijval van het publiek en kon niet vertrekken zonder een toegift, daarmee de strakke time tables van het festival even ondermijnend.

Sclavis en Portal speelden afwisselend op basklarinet en sopraansax. Voor liefhebbers van de basklarinet was het smullen geblazen, want dat instrument stond deze avond centraal. In de handen van beide heren leidde dat tot opwindende soli, messcherpe dialogen en uiterst synchroon gespeelde unisono's, gespeeld met opperste concentratie en een verfijnd, puur geluid. Michel Portal, het boegbeeld van de Franse jazz, speelde daarnaast op zeer expressieve, bijna fysieke wijze op de bandoneon; hij ging helemaal op in zijn kleurrijke spel, dat getuigde van groot muzikaal inzicht.

Vermeldenswaard ook de bijdrage van de voortreffelijke ritmesectie. Bassist Bruno Chevillon zette de vaak verrassend melodieuze composities goed in de grondverf met veel drive en een mooi 'rond' geluid. Door subtiel gebruik van een distortion wist hij in een nummer een bepaalde basistoon te benadrukken, zonder dat het een gimmick werd. De jonge Fransman Eric Echampard maakte een uitstekende indruk met zeer dynamisch slagwerk. Zijn roffels mochten er zijn! Opvallend trouwens ook de invloeden van drum 'n' bass in zijn spel; een mooi voorbeeld van hoe een door jazz beïnvloedde muziekstroming uiteindelijk weer van invloed is op jazz zelf.

Kenmerkend voor dit optreden waren de energie en de vele contrasten in volume en sfeer. Het kwartet dwong aandacht af met muziek die je weliswaar op het puntje van je stoel deed zitten, maar die tevens bijzonder rewarding bleek te zijn.

Klik
hier voor een fotoreportage van dit concert.
Deze recensie is de tweede in een reeks concertverslagen van het North Sea Jazz Festival 2004.

Foto & tekstbijdragen: Cees van de Ven

(Anoniem, 18.7.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.