Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Harmen Fraanje

North Sea Jazz impressies: Harmen Fraanje Quartet & Zapp!

De compositieopdracht voor het North Sea Jazz Festival 2004 werd dit jaar verleend aan Harmen Fraanje. Deze opdracht wordt jaarlijks verstrekt aan een veelbelovende Neder-landse componist, die hiermee de kans krijgt zijn of haar compositie(s) uit te voeren in een bezetting naar keuze. De compositieopdracht is een samenwerkingsproject van het North Sea Jazz Festival en de Nederlandse Jazzdienst, het kennis- en informatiecentrum voor jazz en improvisatiemuziek. Harmen Fraanje schreef deze compositieopdracht voor zijn eigen kwartet en het strijkkwartet Zapp!

De Mondriaanzaal was bezet met een aandachtig publiek met hooggespannen verwachtingen. De toon werd gezet met 'Haitoe', een stuk met een sterk etnisch motief in 9/4 maat. Na een intro van Oene van Geel op altviool kwam men in de groove en het stuk kantelde naar countrymuziek met verrassende syncopische accenten van de strijkers. 'Layered' is een snel en energiek stuk met nadruk op de gelaagdheid en een contrasterende 5/4 en 4/4 ritmiek. Waardering voor de percussieve, staccato scatbijdrage van Oene en uitstekend gespeelde unisono's in deze lastige ritmiek. Terechte bijval ook voor de solo's van Veras en Chavarenc. 'Shared Love' schreef Harmen voor zijn vriendin Sharon, een impressionistisch stuk met een soundscapes-basis van het strijkquartet en een zich repeterende en langzaam dynamisch ontwikkelende melodielijn. Iedereen zal zich bij deze compositie beelden hebben gevormd, als betrof het programmamuziek. Een stuk dat gaandeweg steeds meer gaat stralen. De vocale uitro van het strijkkwartet eindigt met een onverwacht dissonant slotakkoord.

Dan volgt 'Hans', een wat ouder kwartetstuk, maar nu met bijdrage van Jasper le Clercq op viool en een fraaie bassolo van Hein van de Geyn. 'Roundabout' door het strijkkwartet met bas (in een dialoog met cellist Emile Visser) en later nog Matthieu Chavarenc (drums), met een eenvoudig schema van 7 maten, wat het stuk verrassend en dwars maakt. 'Sonatala', de Fraanje-compositie met een hoge 'standardpotentie', nu gespeeld door Fraanje's kwartet en Oene van Geel. Het concert werd besloten met 'Song For Mete'. Een stevig, dynamisch stuk met een sterke afterbeat, grote dynamische verschillen en ontsporende maatsoorten, met een stoïcijnse Harmen op piano, die met subtiel, zacht pianospel zijn vriendschap met saxofonist Mete Erker muzikaal beeldend onderstreepte. Een buitengewoon concert en een geslaagde symbiose van het Harmen Fraanje Quartet en het Zapp! strijkkwartet. Met slechts enkele 'NSJ zaalhoppers' was dit het bewijs van een boeiend muzikaal treffen en een belangrijke toevoeging op de muzikale c.v. van Fraanje.

Voor diegenen die er niet bij waren of het concert nog eens terug willen horen en zien, klik
hier voor een registratie van de NPS, of hier voor een fotoverslag.
Deze recensie is de derde in een reeks concertverslagen van het North Sea Jazz Festival 2004.

Foto: Cees van de Ven

(Anoniem, 20.7.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.