Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Ahmad JamalAhmad JamalAhmad Jamal

North Sea Jazz impressies: Ahmad Jamal Trio

Ouderdom lijkt op de 74-jarige pianist Ahmad Jamal geen vat te krijgen. Tijdens zijn optreden in de Van Goghzaal zaterdag etaleerde hij een jeugdig enthousiasme dat zeer aanstekelijk werkte. De smaakvol in het wit gestoken pianist speelde met veel elan en grandeur, maar toonde zich allerminst blasé of gemakzuchtig. Integendeel, zijn pianospel was sprankelijk fris, verrassend afwisselend en ideeënrijk. Hier was geen sprake van oude successen herkauwen; klassiekers als 'Broadway' kregen in de handen van dit trio vitale, eigentijdse herinterpretaties.

Er was veel interactie op het podium. Jamal stond meermaals op om zijn muzikale companen in ogenschouw te nemen en hun soli met wat handgeklap aan te moedigen. Drummer Idris Muhammad en bassist James Cammack bleken een perfecte, zinderende ritmesectie. Muhammad bewees zijn reputatie als powerhouse op een fraai getuned drumstel. Zo kleurde hij de onweerstaanbare drive van 'Poinciana', Jamals hit uit 1958, met dynamisch gevarieerde malletslagen en subtiel bekkenwerk. Met zijn 'houtdoor-trokken', warme basgeluid zette Cammack in perfecte samenspraak met Ahmads pianolijnen de aantrekkelijke thema's neer.

De onbetwiste ster van de avond was evenwel Ahmad Jamal, die - mede door de sterke arrangementen - volop kon excellereren achter zijn toetsen. Stevig swingend schakelde hij moeiteloos over naar een elegant, lichtvoetig intermezzo, waarin hij de show stal met een fluwelen toucher. Funky blokakkoorden met grote intervallen wisselde hij af met razendsnel vloeiende klavierclusters. Het trio speelde moeiteloos stop-and-go. Op teken van Jamal kon een stuk opeens van karakter veranderen. Chapeau tenslotte voor de uitstekende outro's, die soms geleken op speciaal daarvoor gecomponeerde miniatuurtjes.

Klik
hier voor een fotoreportage van dit concert.
Deze recensie is de eerste in een reeks concertverslagen van het North Sea Jazz Festival 2004.

Foto's & tekstbijdragen: Cees van de Ven

(Anoniem, 13.7.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.