Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Rudy Van Gelder

Legendarische Blue Note-technicus krijgt Bird Award

De Bird Award Special Appreciation, een onderscheiding van het North Sea Jazz Festival, is dit jaar toegekend aan Rudy Van Gelder, opnametechnicus van het jazzlabel Blue Note Records. Van Gelder wordt algemeen beschouwd als de beste opnametechnicus uit de jazzgeschiedenis, aldus North Sea-organisator Mojo. "Kenmerkend voor zijn opnamen is de rijke, natuurlijke toon van ieder instrument en de duidelijke scheiding tussen hen, waardoor zelfs het kleinste geluidsdetail hoorbaar wordt." Deze opnametechniek is tot nog toe geheim gebleven.

Van Gelder is, zoals zijn naam al doet vermoeden, van Nederlandse afkomst. Zijn ouders emigreerden naar de Verenigde Staten. De bejaarde Van Gelder kan om gezondheidsredenen niet meer reizen. Blue Note-directeur Bruce Lundval komt speciaal over om de prijs tijdens het North Sea Jazz Festival in ontvangst te nemen.

In 1999 begon Van Gelder op verzoek van reissue-producer Michael Cuscuna aan een immense klus: het herbeluisteren en digitaal remasteren van de vele klassieke Blue Note sessies uit de vijftiger en zestiger jaren. Daarmee wist hij zijn herkenbare en alom gewaardeerde sound met een opmerkelijke nieuwe helderheid neer te zetten. De serie reissues is een groot succes; momenteel zijn er in deze Rudy Van Gelder Edition al ruim 100 titels uitgebracht.

Afgelopen week zijn daar nog eens 6 cd's aan toegevoegd. Wat te denken van 'Inner Urge', een album van tenorist Joe Henderson, die pas op hoge leeftijd werd bejubeld als jazz-icoon, maar zijn beste werk uitbracht in de jaren zestig. Of 'Dexter Calling' van zijn collega-saxofonist Dexter Gordon, ook al zo'n gigant. Met 'Breaking Point' bracht trompettist Freddie Hubbard in 1964 zijn meest avontuurlijke album uit, met fraaie bijdragen van de onderschatte altsaxofonist/fluitist James Spaulding.

Kijk op de
website van Blue Note voor meer informatie. In juli volgen overigens nog 12 nieuwe titels in deze serie, dus dat wordt weer sparen. Al hoef je het voor de prijs (zo'n 8 euro per stuk) niet te laten...

Met dank aan: A4 (Omroep.nl)
Foto: Tak Tokiwa, www.bluenote.com

(Anoniem, 5.7.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.