Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


regisseur Hans Hylkema

Indrukwekkende documentaire, rommelige presentatie

Vorige week dinsdagavond puilde het Bimhuis ouderwets uit tijdens de dvd-presentatie van de documentaire 'Last Date', over een sessie in Hilversum in 1964 van de befaamde rietblazer Eric Dolphy. De film, die werd ingeleid door producer René Mendel, weet ook 13 jaar later nog steeds te overtuigen en te ontroeren. Het blijft triest om te zien dat met wat meer aandacht en een betere diagnose het leven van Dolphy wellicht nog gered had kunnen worden, zodat er niet zo'n abrupt einde was gekomen aan een van de meest veelbelovende carrières in de jazzmuziek.

Aansluitend reikte regisseur Hans Hylkema de eerste dvd's uit aan Marianne van de Braak-de Ruijter (weduwe van de legendarische radioman Michiel de Ruijter, die destijds het concert registreerde voor de VARA radio), pianist Mischa Mengelberg en drummer Han Bennink (die Dolphy destijds begeleidden, samen met bassist Jacques Schols). Hylkema kondigde en passant een nieuw project aan: een documentaire over het Bimhuis, waarvoor verrassend genoeg nog geen enkele interesse was getoond vanuit omroepland (dus ook geen subsidie). Met de recettes van de gelimiteerde oplage 'Last Date'-dvd's poogt Mendel alsnog wat financiële armslag te krijgen voor dit interessante nieuwe project.

Daarna was het tijd voor een jamsessie met een nogal vrijblijvend en rommelig karakter. Evengoed was het fijn om Han weer eens op een volledige drumkit te kunnen horen en aanschouwen. Wat blijft die man toch een tomeloze energiebron. Vergelijk dat eens met de nonchalante manier waarop Mengelberg het podium opkomt, zijn plastic tasje op de vleugel plaatst, de aanwezige muzikanten monstert en goedkeurend spaarzame speldenprikken aan de toetsen ontlokt. Verder waren er bijdragen van onder meer Yuri Honing, Benjamin Herman, Wolter Wierbos, Sean Bergin en Arjen Gorter. Ook composities van Dolphy trokken voorbij. Ze riepen beelden op van deze aimabele rietblazer, die op zijn altsax en basklarinet ongetwijfeld feller van leer was getrokken deze avond. De herinnering blijft springlevend.

Klik
hier voor een fotoverslag.

Foto: Cees van de Ven

(Anoniem, 6.7.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.