Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Eric Dolphy's 'Last Date'

'Last Date' van Eric Dolphy op dvd

De jazzdocumentaire 'Last Date' over rietblazer Eric Dolphy uit 1991 van Hans Hylkema was internationaal een groot succes. De film genoot op festivals grote belangstelling en werd uitgebracht in de Nederlandse filmtheaters. In Amerika werd de film op vhs uitgebracht. Interakt brengt samen met het Nederlands Filmmuseum deze documentaire nu op dvd uit. Deze wordt op 29 juni 2004 – op Dolphy's 40ste sterfdag - in het Bimhuis gepresenteerd. Het programma van deze avond ziet er als volgt uit:
20.30 uur: vertoning van de documentaire
22.00 uur: overhandiging van het eerste exemplaar aan de maker Hans Hylkema
22.30 uur: jamsession met Mischa Mengelberg, Han Bennink en vele anderen.

De film combineert een biografisch portret van de musicus met een reconstructie van Dolphy’s laatste tournee. Tijdens deze tournee, een paar weken voor zijn dood (hij sterft in Berlijn negen dagen na zijn 36ste verjaardag) treedt Dolphy ook in Nederland op. Hij wordt daarbij begeleid door het trio Mischa Mengelberg, Jacques Schols en Han Bennink. Ze sluiten de tour af met een radiosessie, waarvan na zijn dood de lp 'Last Date' wordt geperst.

In de All Music Guide schrijft Scott Yanow over deze opname: "The great Eric Dolphy (heard on alto, flute, and bass clarinet) backed by a top European rhythm section, performing exciting versions of 'Epistrophy', 'You Don’t Know What Love Is' and four of his originals. The innovative music points out what a giant loss Dolphy's premature death was; he passed away just 27 days after this memorable performance".

Dolphy was een minzaam musicus én mens, altijd bereid tot een gesprek, intelligent in zijn reacties, verdraagzaam, eerlijk, creatief, maar wel heel gedecideerd in zijn muzikale opvatting. Ook al is hij nu al 40 jaar niet meer onder ons, zijn muziek is actueel én individueel gebleven. In zijn opnamen horen we schoonheid, kalmte, ironie, humor en veel respect voor de melodie. Dolphy klinkt menselijk. Hij vertelt een verhaal, hij spreekt door zijn instrument.

"When music is over, it's gone in the air and you can never capture it again..." Met deze legendarische uitspraak van Eric Dolphy eindigt de film. Extra's op de dvd zijn foto's van Ton van Wageningen, werkfoto's uit de film, een Dolphy-discografie, het gedicht 'Eric Dolphy' van Remco Campert en een tv-interview met de regisseur.

met dank aan: Interakt, Jazz Halo en All Music Guide

(Anoniem, 18.6.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.